Wahana Hope, Impian Arab dan Dunia Islam Mencapai Marikh

 


Ekspedisi ke Planet Marikh bukan sahaja dimiliki oleh Amerika dan China. Emiriah Arab Bersatu mengambil bahagian dan menjadi sebahagian daripada dunia Islam dalam meneroka angkasa lepas.

Pada 9 Februari 2021, Emiriah Arab Bersatu (UAE) menjadi negara Arab pertama yang mengunjungi Mars dan juga menjadikannya negara kedua yang berjaya mengorbit pesawatnya di Marikh. Ini juga menjadikan UAE sebagai negara kelima yang berjaya mengunjungi Planet Marikh.Misi ini dinamakan Emirates Mars Mission dengan kapal angkasa bernama 'Hope' (Al Amal). Ada sebab mengapa kapal angkasa itu dinamakan Hope."Setelah beribu-ribu cadangan untuk penyelidikan Planet Mars, kami memutuskan untuk menamakan 'Hope' kerana ia mengirimkan pesan optimisme kepada jutaan orang muda Arab," kata Timbalan Presiden UAE dan Perdana Menteri UAE, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum dipetik dari Spacenews, Ahad (21/3/2021).


Permulaan program ini diumumkan oleh Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan sebagai Presiden UAE pada bulan Julai 2014. Program ini dikembangkan oleh Pusat Angkasa Mohammed Bin Rashid (MBRSC) bekerjasama dengan, antara lain, Makmal Fizik Atmosfera dan Angkasa (LASP) di University of Colorado Boulder.


"Kejayaan penyiasatan ke Marikh adalah pencapaian Arab dan Islam yang dimungkinkan dengan usaha gigih anak muda kita. Misi ini menandakan kemasukan kita dalam perlumbaan ruang angkasa global," kata Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, dari Khaleej Kali.


Harapan diperbuat daripada aluminium yang mempunyai struktur seperti sarang lebah yang beratnya 1.500 kg dan termasuk bahan bakar di dalamnya. Kenderaan ini mempunyai panjang 2.90 meter dan lebar 2.37 meter.


Kenderaan ini mempunyai tiga antena untuk komunikasi, masing-masing mempunyai kekuatan 600 watt. Misi ini dianggap sebagai pelaburan dalam ekonomi dan sumber daya manusia UAE. Pesawat ini akan mengorbit Mars hingga 2023 dengan pilihan untuk melanjutkan misi sehingga 2025.


Dari misi ini juga, kemudian akan mengirimkan lebih dari 1,000 GB data untuk dianalisis oleh pasukan penyelidik di UAE, dan dikongsi dengan lebih dari 200 institusi di seluruh dunia untuk kepentingan penyelidikan ruang angkasa.


Namun, selain daripada objektif di atas, misi ini mempunyai tiga mesej penting yang disampaikan oleh Sheikh Mohammed bin Rashid. Mesej pertama adalah kepada dunia, bahawa peradaban Arab pernah memainkan peranan besar dalam menyumbang pengetahuan manusia, dan akan memainkan peranan itu lagi.


Mesej kedua adalah kepada sesama Arab bahawa tidak ada yang mustahil. Orang Arab dapat bersaing dengan kuasa besar dalam perlumbaan menuntut ilmu.


"Mesej ketiga adalah untuk mereka yang berusaha mencapai ketinggian tertinggi: tidak ada batasan untuk cita-cita, dan anda bahkan dapat mencapai luar angkasa," pungkasnya.

Wahana Hope, Impian Arab dan Dunia Islam Mencapai Marikh Wahana Hope, Impian Arab dan Dunia Islam Mencapai Marikh Reviewed by thecekodok on 2:13:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.