Wawancara : Samsung dan Ekosistem IoT Terbuka

 


Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, peranti yang disambungkan telah diramalkan akan menjadi trend. Dalam kes ini, syarikat teknologi juga bersaing untuk menghadirkan produk dan perkhidmatan mereka, termasuk Samsung.


Salah satu produk teknologi syarikat Korea Selatan adalah SmartThings. Ringkasnya, teknologi ini dapat mengubah kediaman menjadi rumah pintar kerana membolehkan pengguna menyambung tanpa wayar ke pelbagai peranti dan membolehkan mereka semua bekerjasama.


Skop sokongan untuk teknologi ini sangat luas; pengguna dapat menambahkan produk Peralatan Rumah Tangga, Televisyen dan Internet of Things (IoT) yang lain.


Menariknya, pelaksanaan teknologi ini tidak terhad pada peranti yang dibuat oleh Samsung. Sebenarnya, ia boleh berfungsi dengan menghubungkan ke kenderaan yang menjalankan sistem operasi Android Auto. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai SmartThings, lihat temu ramah kami di bawah ini dengan Jaeyon Jung, VP & Ketua Pasukan SmartThings, Samsung Mobile.


1. Bolehkah anda menerangkan secara ringkas bagaimana SmartThing Find dan SmartTag berfungsi?


Kami membuat SmartThings Find dan Samsung Galaxy SmartTag untuk membantu pengguna Galaxy mencari peranti mereka dengan mudah sebelum orang lain mencarinya.


SmartThings Find menggunakan isyarat Bluetooth penggunaan tenaga rendah dan teknologi Ultra-Wide Band untuk berhubung dengan peranti luar talian dan menyediakan data lokasi peranti ke pelayan SmartThings untuk menyatukan semula pemilik dengan peranti mereka yang hilang.Perkhidmatan ini menggunakan Augmented Reality (AR) dengan sokongan peta dan suara untuk membimbing pengguna ke lokasi peranti mereka dan juga memperkenalkan pencari berasaskan AR, yang membolehkan telefon pintar Galaxy berkemampuan UWB menghantar mesej maya yang memberi tahu pengguna telefon pintar Galaxy lain bahawa anda mencari barang. hilang.


Kami juga merancang pencari Bluetooth Samsung Galaxy SmartTag untuk mengembangkan lagi keupayaan Carian SmartThings. Oleh itu, pengguna dapat mencari peranti luar talian mereka dengan mudah.


Selain daripada peranti Galaxy, pengguna dapat dengan cepat melacak item apa pun dengan SmartTag dengan melampirkannya ke kunci, dompet, atau bahkan kerah binatang peliharaan. Untuk penyesuaian lebih banyak lagi, SmartTag dapat mengawal peranti berdaftar SmartThings dengan satu sentuhan butang, termasuk menyalakan lampu rumah.


2. Bagaimana SmartThings berkembang, dan bagaimana kemas kini hari ini dengan SmartTag mencerminkan visi anda untuk SmartThings ke depan?


SmartThings adalah platform dan jenama rumah pintar Samsung. Hari ini, kami berbangga bahawa Samsung SmartThings adalah peneraju industri dalam teknologi IoT. Platform terbukanya menyatukan peranti, pemaju dan perkhidmatan untuk menawarkan salah satu ekosistem bersepadu terbesar di dunia dengan lebih daripada 5,000 peranti dalam 180 jenama yang diperakui dan lebih daripada 150 juta pengguna di seluruh dunia.


Strategi kami dengan SmartThings adalah untuk membantu pengguna menikmati pengalaman rumah pintar mereka dengan peranti, dari automasi, alat kawalan jauh, dll. Kami berada dalam ekosistem terbuka dan mempunyai banyak peralatan dan TV Samsung yang disatukan dengan SmartThings.


Peranti lain dari rakan kongsi kami, seperti Nest dan Ring, juga disatukan dengan SmartThings. Sebagai sebahagian daripada integrasi produk yang lebih mendalam, pada bulan Oktober 2020 kami memperkenalkan penambahan terbaru kami untuk SmartThings: perkhidmatan Carian SmartThings. Ini membantu pengguna Galaxy melacak dan mencari peranti Galaxy yang serasi dengan cepat dan mudah, walaupun mereka berada di luar talian, termasuk telefon pintar Galaxy, tablet, jam pintar, dan earbud.


3. Bagaimanakah SmartTag + generasi akan datang lebih baik daripada SmartTag?

Galaxy SmartTag + akan menampilkan teknologi UWB, yang membolehkan pengalaman carian yang lebih baik.


Sebaik sahaja anda berada di dekat peranti yang hilang, anda boleh memilih untuk menjadikan peranti anda "berdering" atau mencarinya menggunakan fungsi Carian Berdekatan berasaskan AR, yang menggunakan teknologi UWB dan eksklusif untuk Galaxy SmartTag +. Semakin dekat dengan peranti, semakin tinggi intensiti warna yang terdapat pada grafik pada peranti.


4. Bagaimana SmartThings Find dan SmartTag akan mengubah cara pengguna berinteraksi dengan ekosistem SmartThings pada masa akan datang?


Pengenalan perkhidmatan dan produk seperti SmartThings Find dan Galaxy SmartTag hanyalah dua cara Samsung mengembangkan visi untuk mewujudkan ekosistem yang lebih luas, memberikan pengguna titik kontak yang diperlukan untuk terus berhubung dan mengawal peranti, rumah dan keperluan gaya hidup.


Dengan SmartThings Find dan SmartTag, kami memberikan lebih banyak kawalan ke tangan pengguna, dan kami berharap dapat mengembangkan misi ini ketika kami memperluas ekosistem SmartThings dan produk dan perkhidmatan yang tersedia.


5. Kami mendengar di Unpacked 2021 bahawa SmartThings kini juga tersedia di Android Auto. Bolehkah anda berkongsi lebih banyak mengenai visi Samsung untuk kenderaan autonomi?

Ya sudah tentu. Keupayaan Android Auto baru membolehkan kawalan peranti rumah pintar dari paparan kereta anda. Kami terus memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pengembangan, dan Samsung berusaha untuk meningkatkan pengalaman mudah alih anda tanpa mengira lokasi.


Tahun lalu kami mengumumkan kerjasama kami dengan Mercedes S Class dan platform mereka, supaya pengguna mereka dapat menggunakan kereta mereka untuk mengawal perkakas rumah pintar yang disambungkan ke platform kami. SmartThings adalah rakan kongsi yang sempurna kerana kami terbuka dan kami bekerjasama dengan banyak rakan kongsi.


6. Apakah masalah keselamatan yang berkaitan dengan ekosistem SmartThings?


Kami memandang serius privasi dan keselamatan pengguna kami dan kami telah memperkenalkan pelbagai ciri yang memastikan keselamatan dan privasi tidak pernah terganggu. Sebagai contoh, Rangkaian Carian Galaxy yang menyokong Carian SmartThings dienkripsi dari hujung ke ujung, sehingga data di rangkaian tidak dapat dilacak.


Selanjutnya, walaupun Galaxy SmartTag secara automatik menghantar ID Peribadi dan isyarat Bluetooth penggunaan tenaga rendah untuk membantu anda mencari item ini di luar talian, kami memastikan bahawa ID unik diubah setiap 15 minit untuk memaksimumkan perlindungan lokasi peranti.

Wawancara : Samsung dan Ekosistem IoT Terbuka Wawancara : Samsung dan Ekosistem IoT Terbuka Reviewed by thecekodok on 2:33:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.