WhatsApp Down Menjadi Bahan Promosi Signal

 


WhatsApp turun sehari yang lalu, bersama dengan adik-beradiknya, iaitu Instagram dan Facebook. Signal sebagai perkhidmatan pesaing memanfaatkan momentum ini untuk melancarkan promosi dengan menjemput pengguna untuk menggunakan perkhidmatannya sahaja.

Signal mendakwa perkhidmatannya telah mengalami peningkatan segera pengguna. Mereka juga berharap agar pekerja WhatsApp dapat segera menyelesaikan masalah yang berlaku.


"Pendaftaran untuk Signal meningkat sekali, selama semua orang datang. Perpaduan bagi mereka yang berusaha menyelesaikan masalah WhatsApp," kata Signal di akaun Twitternya.


"Orang di luar industri teknologi tidak akan pernah memahami ketika pekerja mengatakan mereka mencari 'downtime' pada hujung minggu," tambah mereka, sambil menyatakan bahawa pekerja syarikat teknologi biasanya sibuk walaupun pada hujung minggu.


WhatsApp mengalami masalah di pelbagai negara termasuk Indonesia selama lebih dari setengah jam sebelum pulih. "Masalah teknikal menyebabkan orang menghadapi masalah untuk mengakses beberapa perkhidmatan Facebok. Kami telah menyelesaikan masalah ini dan meminta maaf atas ketidaknyamanan ini," kata seorang jurucakap Facebook.


Signal itu sendiri sebenarnya tidak dapat dipisahkan dari masalah serupa, terutama ketika masalah privasi WhatsApp menjadikan jumlah muat turunnya meningkat dengan mendadak. Pelayan meluap dan tidak dapat mengatasi lonjakan pengguna.


Tetapi pada masa ini, lonjakan muat turun Signal dan Telegram sememangnya melambat lagi. Pengguna WhatsApp dipantau untuk terus menggunakan perkhidmatan tersebut walaupun terdapat kontroversi.


"WhatsApp ketika ini berada di puncak muat turun di iPhone dan Android dan yang lebih menarik, pesaingnya yang paling serius telah tenggelam. Signal melonjak setelah kritikan di WhatsApp, dipicu oleh tajuk utama media. Tetapi orang ramai semakin redup," kata Zak Doffman, keselamatan siber pakar dalam kolumnya di Forbes

WhatsApp Down Menjadi Bahan Promosi Signal WhatsApp Down Menjadi Bahan Promosi Signal Reviewed by thecekodok on 6:15:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.