WhatsApp Padam 2 Juta Akaun Sebulan, Mengapa?

 


WhatsApp menyahaktifkan kira-kira dua juta akaun setiap bulan kerana dianggap mempunyai tingkah laku tidak normal di platform.


Daripada 2 juta akaun yang dinyahaktifkan oleh WhatsApp, 70 peratus dikenal pasti oleh sistem tersebut.


WhatsApp menyahaktifkan 2 juta akaun setiap bulan, 70 peratus di antaranya dikenal pasti oleh sistem sebagai mempunyai tingkah laku yang tidak normal, bukan berdasarkan laporan pengguna


Tingkah laku tidak normal yang disebut oleh WhatsApp bermula dari meneruskan mesej berkali-kali, secara rawak mengundang pengguna lain ke kumpulan tanpa orang itu dijemput, dan sebagainya.


Menurut Esther, 2 juta akaun yang dinyahaktifkan oleh WhatsApp merujuk kepada data WhatsApp global dan bukan per wilayah negara.


"Ini adalah data terbaru, jadi dari data global rata-rata ada 2 juta akaun yang dinonaktifkan setiap bulan," kata Esther.


WhatsApp mempunyai lebih dari 2 bilion pengguna di seluruh dunia dan 90 peratus perbualan yang dilakukan di WhatsApp adalah sembang peribadi.


Data WhatsApp juga menyatakan, dari sekumpulan kumpulan sembang, kebanyakannya adalah kumpulan dengan bilangan ahli di bawah 10 orang.


Untuk melindungi privasi pengguna, WhatsApp juga menyajikan pelbagai ciri.


Ciri-ciri yang dimaksudkan termasuk mengurus siapa yang dapat memasuki grup sembang, mengatur profil dan profil terakhir, untuk melaporkan dan menyekat fitur untuk melindungi pengguna dari kenalan yang tidak diinginkan.

WhatsApp Padam 2 Juta Akaun Sebulan, Mengapa? WhatsApp Padam 2 Juta Akaun Sebulan, Mengapa? Reviewed by thecekodok on 5:40:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.