WhoIs, Alat Menyingkap Di Sebalik Domain Web

 


Memilih domain untuk laman web juga nampaknya perlu diperhatikan sama ada domain yang diinginkan masih ada atau tidak. Biasanya, penyedia domain akan memberikan maklumat mengenai adakah ia tersedia atau tidak.


Namun, ada alat yang dapat diakses secara percuma untuk melihat maklumat mengenai domain yang dapat dipilih.


WhoIs adalah laman web yang dapat mendedahkan maklumat mengenai pemilik domain yang dicari.


Anda cukup memasukkan nama domain ke dalam kotak carian yang disediakan. Apabila domain dilabel 'tidak tersedia', anda boleh mengetuk butang 'whois' di sebelah kanan.


Dengan begitu, terdapat pelbagai maklumat yang keluar mengenai domain tersebut. Demikian seperti yang dikutip dari Popsci, Isnin (22/3/2021),


Seperti yang diketahui umum, ketika seseorang (pendaftar) mendaftarkan domain, mereka mesti memberikan maklumat hubungan kepada syarikat yang menguruskan domain tersebut dan memperbaruinya. Jika tidak, laman web boleh digantung atau dihapuskan.


Semasa menggunakan fungsi pencarian WhoIs, fitur ini mengembalikan maklumat yang tersedia mengenai "siapa" yang bertanggungjawab untuk laman web ini, walaupun beberapa butiran, terutama maklumat hubungan, mungkin bersifat peribadi dan tidak akan muncul dalam hasil untuk setiap laman web.


Walaupun data tertentu mungkin mudah difahami, terdapat akronim dan item yang mungkin melebihi pengalaman orang biasa.


Kemungkinan yang akan muncul adalah nama domain, nama domain antarabangsa, ID domain pendaftaran, status domain, nama pelayan, tarikh pembuatan, dan tarikh luput pajakan domain.


Kemudian, di beberapa domain akan dipaparkan maklumat hubungan, nama pendaftar, ID IANA, e-mel kontak, nama organisasi atau penyedia, DNSSEC Delegate, data DS, pelayan rasmi, dan pendaftaran mentah dan respons RDAP pendaftar.

WhoIs, Alat Menyingkap Di Sebalik Domain Web WhoIs, Alat Menyingkap Di Sebalik Domain Web Reviewed by thecekodok on 3:52:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.