Wolverine, Alat Bantu Dengar Super Manusia yang Canggih


 Syarikat induk Google, Alphabet, sedang membangunkan peranti kecil tetapi sangat canggih. Alat ini membolehkan manusia mengalami pendengaran yang tajam.

Projek terbaru Alphabet diberi nama Wolverine. Tidak seperti watak mutan yang dibuat oleh Marvel, Wolverine ini membolehkan telinga manusia menekan suara yang tidak diingini, misalnya di tempat yang sesak, jadi dengan alat ini pendengaran menjadi lebih fokus pada satu suara.


Berdasarkan tangkapan skrin dari projek, nampaknya pasukan itu menampilkan banyak mikrofon dan menutupi seluruh telinga atas.


Menurut Business Insider, yang dipetik dari Pocket-lint, Jumaat (5/3/2021), pada dasarnya, alat ini seperti alat pendengaran manusia, tetapi lebih canggih daripada biasa. Versi terbaru alat ini lebih kecil, sementara lelaran asalnya jauh lebih besar.


Alphabet mengusahakan projek ini melalui X, bahagian yang membuat kacamata pintar Google Glass, kereta autonomi Waymo, dan belon internet Loon, projek yang diketahui oleh orang ramai, walaupun sebahagian daripadanya berakhir dengan kegagalan.


Dalam projek Wolverine ini, X bekerjasama dengan sejumlah syarikat teknologi di sektor pendengaran, seperti Starkey Hearing Technologies dan Eargo.


Ia menyatakan bahawa mereka tidak fokus hanya pada satu peranti atau aplikasi, tetapi semuanya bekerjasama untuk membangun perniagaan yang berjaya yang menawarkan banyak peranti dan model.


Masih belum diketahui bilakah alat bantu dengar ini dengan nama ringkas Wolverine diperkenalkan secara rasmi kepada umum oleh Alphabet. Menurut anda , projek induk Google, adakah ia akan berjaya atau tidak?

Wolverine, Alat Bantu Dengar Super Manusia yang Canggih Wolverine, Alat Bantu Dengar Super Manusia yang Canggih Reviewed by thecekodok on 1:56:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.