Xiaomi Menang di Amerika, Vendor China Ingin Ikut Jejaknya


 Xiaomi memenangi tuntutan mahkamah di mahkamah Amerika Syarikat, setelah hakim memutuskan bahawa senarai hitam mereka tidak mempunyai bukti kukuh. Penjual China yang lain dilaporkan ingin mengikuti jejak Xiaomi.

Xiaomi, bersama dengan banyak syarikat China yang lain, berada dalam senarai hitam Amerika semasa pemerintahan Presiden Donald Trump. Sebabnya misalnya dikawal oleh pemerintah atau tentera China.


Sebab larangan Xiaomi adalah kerana penghargaan yang diterima oleh pengasasnya, Lei Jun oleh Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China (MIIT), yang dituduh mengatur 'gabungan tentera-ketenteraan' China. Dalam keputusannya, Hakim Contreras mengatakan 500 peniaga China yang lain menerima penghargaan yang sama, termasuk yang tidak berkaitan dengan teknologi.


"Termasuk pemimpin syarikat susu tepung bayi, pengeluar jenama sos dan produk wain terkenal," katanya .


Nah, kemenangan Xiaomi ini memberi inspirasi kepada syarikat China lain yang diharamkan di era Trump. Sumber undang-undang mengatakan bahawa mereka telah dihubungi oleh syarikat-syarikat tersebut untuk membincangkan kemungkinan mengajukan tuntutan seperti Xiaomi.


"Syarikat menghubungi peguam untuk mengadu tentang senarai hitam dan apa dasarnya," kata Wendy Wysing dari firma guaman Steptoe & Johnson cawangan Hong Kong.


"Memang hakikat bahawa Xiaomi disenarai hitam tidak masuk akal dan saya fikir ia akan benar-benar membuat syarikat (China) lain mendapatkan bantuan serupa," kata peguam yang berpangkalan di Washington, Brian Egan.


Kira-kira 43 syarikat China yang menjalankan perniagaan di pelbagai sektor disenarai hitam dengan Xiaomi. Antara yang terkenal ialah Hikvision, China National Offshore Oil Corp (CNOOC) dan pembuat chip gergasi Semiconductor Manufacturing International Corp.

Xiaomi Menang di Amerika, Vendor China Ingin Ikut Jejaknya Xiaomi Menang di Amerika, Vendor China Ingin Ikut Jejaknya Reviewed by thecekodok on 3:03:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.