YouTube Akan Menyembunyikan Bilangan Dislike?

 


YouTube telah mengumumkan percubaan baru, iaitu menyembunyikan ciri Dilike. Tujuannya adalah untuk mencegah rasa tidak senang secara besar-besaran dan boleh dilakukan dengan sengaja untuk merendahkan video pembuat kandungan.

Dalam eksperimen ini, statistik dari Like (suka) dan Dislike (tidak suka) dapat dilihat di halaman setiap pencipta YouTube Studio, tetapi hanya jumlah suka yang akan ditampilkan secara terbuka pada setiap video yang dibuat oleh mereka.


YouTube menjelaskan bahawa rasa tidak suka dapat memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental pencipta kandungan dan juga dapat mendorong kempen untuk tidak menyukai kandungan tertentu."Sebagai tindak balas terhadap maklum balas pencipta kandungan mengenai ketidaksukaan yang disasarkan, kami menguji beberapa reka bentuk baru yang tidak menunjukkan jumlah ketidaksukaan orang ramai," tulis YouTube di akaun Twitter rasminya.


👍👎 Sebagai tindak balas kepada maklum balas pencipta mengenai kempen kesejahteraan dan disukai yang disasarkan, kami menguji beberapa reka bentuk baru yang tidak menunjukkan jumlah ketidaksukaan masyarakat. Sekiranya anda menjadi sebahagian daripada percubaan kecil ini, anda mungkin melihat salah satu reka bentuk ini dalam beberapa minggu akan datang (contoh di bawah!). pic.twitter.com/aemrIcnrbx


- YouTube (@YouTube) 30 Mac 2021


Pencipta kandungan bergantung pada ciri suka dan tidak suka sebagai bentuk input untuk membimbing hasil kreatif mereka. Tetapi di sisi lain, dianggap mudah untuk menyalahgunakan ciri tersebut.


Ketika YouTube pertama kali mengumumkan bahawa ia sedang mencari cara untuk menyelesaikan masalah dengan butang tidak suka, mereka mempertimbangkan tiga alternatif: menyembunyikan suka dan tidak suka, menambahkan lebih banyak pilihan interaksi, atau menghapus kedua-dua butang sepenuhnya.


Ujian menyembunyikan butang tidak suka ini dilakukan hanya untuk sebilangan pencipta kandungan video, tetapi jika pengguna melihatnya di halaman atau sebagai penonton, ini bermakna YouTube mengumpulkan input untuk pengembangan lebih lanjut.

YouTube Akan Menyembunyikan Bilangan Dislike? YouTube Akan Menyembunyikan Bilangan Dislike? Reviewed by thecekodok on 6:29:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.