10 Filem Fiksyen Sains yang Mesti Anda Tonton Tentang Kecerdasan Buatan

 


Siapa di antara anda yang menyangka bahawa kerja berat dan ringan hari ini dapat disiapkan oleh mesin yang sangat canggih? Perjalanan teknologi di dunia ini memang bergerak sangat pantas.

Mesin yang sangat canggih dan robot yang sangat pintar yang biasanya kita lihat dalam filem, perlahan-lahan mula melebarkan sayap mereka ke dunia nyata. Potensi untuk menjadikan Kecerdasan Buatan (AI) tumbuh sangat besar.


Sebagai penggunaan detik dalam pengetahuan Artificial Intelligence (AI), mereka dapat memberikan pengambilan ini bermula dari sebuah filem. Anda boleh membayangkan kecanggihan teknologi ini jika akhirnya muncul di dunia nyata ini yang sebenarnya fana.Berikut ini dirangkum oleh kami dari pelbagai sumber yang berkaitan dengan 10 filem fiksyen ilmiah mengenai AI yang mesti anda tonton. Jangan lupa untuk mengambil saudara terdekat semasa menonton.


10 filem fiksyen ilmiah yang mesti ditonton mengenai AI

1. Tron: Legacy

Kisah manusia terperangkap dalam dunia permainan dengan kecanggihan teknologi yang luar biasa. Sebagai watak utama, Sam (Garret Hedlund) akan membawa anda ke dalam petualangan dunia fantasi.


Dia telah kehilangan ayahnya, Kevin (Jeff Bridges) yang telah hilang selama 20 tahun. Setelah lama berpisah, dia akhirnya mendapat tahu bahawa ayahnya terperangkap dengannya di dunia siber. Bersama dengan pahlawan yang tak kenal takut, Quorra (Olivia Wilde), Kevin dan Sam cuba melarikan diri dari dunia itu.


2. Ex Machina

Filem ini mempunyai plot sederhana, di mana programmer muda dipilih untuk mengambil bahagian dalam eksperimen. Dia terlibat dalam kemajuan dalam kecerdasan sintetik dengan menilai kualiti manusia dari hummanoid AI yang sangat canggih.


Caleb Smith (Domhnall Gleeson) akan bertindak sebagai pengaturcara. Kemudian dia menyedari bahawa Aca (Alicia Vikander) adalah robot cantik yang ternyata mempunyai kesedaran diri yang lebih besar.


3. Matrix

Boleh dikatakan premis yang ditawarkan oleh Matrix mirip dengan Terminator, yang merupakan pertempuran kecerdasan buatan terhadap watak manusia normal. Keanu Reeves bertanggungjawab memainkan watak utama dalam filem bernama Neo.


Filem Matrix itu sendiri mempunyai beberapa siri seperti The Matrix (1999), The Matrix Revisited (2001), The Matrix Revolutions (2003), The Matrix Reloaded (2003) dan terbaru The Matrix 4 (2021).


4. Wall-E

Wall-E bermaksud kelas Waste Allocation Load Lifter Earth, robot terakhir yang tersisa di planet ini. Dia menghabiskan hari-harinya dengan membersihkan sampah satu demi satu di Bumi.


Walaupun dapat dikatakan bahawa filem ini meneruskan trend AI gaya moden. Walau bagaimanapun, Wall-E berjaya membawa emosi penonton dengan gaya filem klasik yang ditawarkannya.


5. A.I. Artificial Intelligence

AI menceritakan kisah robot dalam bentuk anak, yang diprogram untuk mencintai dan diadopsi sebagai kes ujian oleh pekerja Cybertronics dan isterinya.


Walaupun pada awalnya dia diadopsi sebagai seorang anak, serangkaian keadaan yang tidak diduga menjadikan hidup mustahil bagi budak robotik, David. Dia juga memulakan perjalanan untuk mencari keberadaannya yang sebenarnya.


6. Her

Mengisahkan seorang lelaki bernama Theodore (Joaquin Phoenix) yang jatuh cinta dengan sistem operasi buatan manusia. Pada mulanya dia membeli sistem untuk menemaninya semasa dia bekerja.


Tetapi Theodore mula terpesona dengan kepintaran Samantha (Scarlett Johansson), sistem operasi yang dibelinya. Sehingga hubungan awal dengan rakan, cepat berubah menjadi cinta yang berlebihan.


7. Terminator

Terminator adalah filem klasik yang telah memulakan perjalanannya dari tahun 1984. Ia menceritakan kisah perjuangan seorang manusia yang ditugaskan untuk menghentikan mesin pembunuh cyborg yang sukar dimusnahkan dikendalikan oleh kecerdasan buatan bernama Skynet.


Terminator adalah cyborg yang tidak mempunyai perasaan, tidak tidur dan yang paling penting, tidak pernah berhasrat untuk berhenti sehingga tugas selesai. Sama seperti Matrix, Terminator juga mempunyai beberapa siri seperti The Terminator (1984), Terminator 2: Judgment Day (1991), Terminator 3: Rise of The Machines (2003), Terminator Salvation (2009), Terminator Genisys (2015) dan Terminator .: Dark Fate (2019).


8. Blade Runner 2049

Pada abad ke-21, sebuah syarikat mengembangkan klon manusia untuk digunakan sebagai budak luar angkasa. Setelah disyaki sebagai klon, seorang bekas pegawai polis kemudian diupah untuk memburu kumpulan empat klon yang menyamar di Los Angeles.


Pegawai ini atau dikenali sebagai Blade Runner mesti mengejar dan menghentikan keempat-empat klon yang berjaya mencuri kapal di angkasa lepas. Mereka juga telah kembali ke Bumi untuk mencari penciptanya.


9. Metropolis

Metropolis adalah filem fiksyen sains Jerman yang memaparkan bandar futuristik yang sangat bergaya. Sehingga memaparkan utopia yang indah dan berbudaya di atas dunia suram.


Filem ini mengisahkan seorang pemuda istimewa Freder (Gustav Frohlich) yang menemui pemandangan suram di dunia bawah. Kemudian dia berhasrat untuk menolong pekerja yang telah dianiaya di bawah bandar.


10. Hobbs dan Shaw

Fast & Furious mempersembahkan siri Luke Hobbs dan Deckard Shaw. Di mana mereka berdua terpaksa bekerjasama untuk mengalahkan penjenayah siber yang akan mengancam masa depan umat manusia.


Perselisihan antara dua watak utama filem ini mencipta komedi yang dapat menghiburkan penonton. Tetapi dengan kegelisahan yang timbul, mereka terpaksa menyingkirkan rasa ego mereka dan mulai bersatu untuk mengalahkan penjenayah.

10 Filem Fiksyen Sains yang Mesti Anda Tonton Tentang Kecerdasan Buatan 10 Filem Fiksyen Sains yang Mesti Anda Tonton Tentang Kecerdasan Buatan Reviewed by thecekodok on 3:44:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.