4 Vaksin Corona Diuji untuk Kanak-kanak dan Bayi


Menjelang pembukaan sekolahan baru . Pada waktu yang sama, sejumlah vaksin Corona sedang diuji untuk anak-anak dan bayi.


Diperkirakan bahawa vaksin Corona tidak akan siap digunakan secara meluas untuk kanak-kanak sekurang-kurangnya sehingga tahun sekolah 2022-2023. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa negara yang memberikan kebenaran kecemasan untuk menggunakan vaksin untuk kumpulan usia remaja dan ke atas.


Belum ada uji klinis yang dilakukan oleh semua pengeluar vaksin COVID-19 yang berkaitan dengan anak-anak.


"Mengenai vaksinasi kanak-kanak, hingga kini belum ada uji klinis yang dilakukan terhadap semua vaksin yang ada yang berkaitan dengan anak-anak. 

Tetapi paling tidak, saat ini ada tiga vaksin Corona yang menjanjikan untuk segera diberikan kepada anak-anak. Berikut ini adalah pengembangan ketiga vaksin, yang dipetik dari berbagai sumber, Sabtu (3/4/2021):


Pfizer - BioNTech


Pfizer dan BioNTech, yang memperoleh lesen pengedaran kecemasan untuk vaksin mereka pada Disember lalu, memasukkan remaja berusia 12 hingga 15 tahun dalam ujian klinikal mereka.


Sebanyak 2.259 sukarelawan remaja telah direkrut oleh Pfizer untuk ujian klinikal vaksin dan dianggarkan bahawa hasil percubaan klinikal akan tersedia pada bulan Jun.


"Mengalihkan fokus kepada orang di bawah usia 12 tahun akan memerlukan kajian baru dan kemungkinan formulasi atau jadual dos yang diubah," kata jurucakap Pfizer, Keanna Ghazvini.


Moderna


Moderna, yang memperoleh lesennya pada bulan Disember, juga mengikuti jalan yang sama dengan Pfizer. Pada bulan Disember, Moderna mula menguji vaksin pada remaja berusia antara 12 dan 17 tahun.


"Dengan merekrut 3.000 sukarelawan, Moderna berharap hasil ujian akan diperoleh sekitar pertengahan 2021," kata Colleen Hussey, jurucakap Moderna.


Hasil kajian ini akan dijadikan pertimbangan bagi Moderna untuk menilai kemungkinan pemberian vaksin kepada kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 11 tahun, pada akhir tahun ini.


AstraZeneca - Oxford


University of Oxford, bekerjasama dengan AstraZeneca, mula melancarkan ujian klinikal vaksinnya kepada kumpulan usia yang lebih muda pada bulan Februari. Ujian akan menentukan sama ada vaksin itu berkesan untuk kanak-kanak berumur antara 6 dan 17 tahun.


Kajian ini melibatkan 300 peserta dan dijalankan secara berperingkat untuk melihat selang waktu yang paling sesuai dari 1 dos hingga seterusnya. Dalam masa 12 bulan, 5 ujian darah akan dilakukan untuk melihat berapa lama tindak balas imun berlangsung.


"Walaupun kebanyakan kanak-kanak cenderung terkena virus Coronavirus dan cenderung terkena jangkitan, penting untuk menjaga keselamatan dan tindak balas imun terhadap vaksin pada kanak-kanak dan orang muda untuk melihat faedah vaksin pada kanak-kanak," kata Ketua Penyiasat Percubaan, Vaksin Oxford Profesor Andrew Pollard.


Biotec - Sinofarm

Vaksin COVID-19 yang dikembangkan oleh China National Biotec Group (CNBG), anak syarikat Sinopharm, didakwa selamat digunakan untuk kanak-kanak berusia 3 hingga 17 tahun. Vaksin ini diharapkan dapat disetujui oleh pemerintah China sehingga dapat digunakan dengan segera.


Ketua CNBG Yang Xiaoming mengatakan keselamatan ini berdasarkan hasil data percubaan klinikal yang telah dilakukan oleh CNBG.


"Penggunaan vaksin dapat diperluas kepada mereka yang berusia antara tiga hingga 17 tahun sebelum bulan Mac,"


Menurutnya, anak-anak berusia tiga hingga lima tahun, yang sistem kekebalannya masih berkembang, harus diperhatikan dengan cermat dan teliti selama vaksinasi.


Diketahui, CNBG mempunyai dua vaksin Corona dalam ujian klinikal fasa 3. Kedua-duanya telah dibenarkan untuk penggunaan kecemasan dan diberikan kepada kumpulan prioriti terhad yang berisiko tinggi mendapat jangkitan.


Calon vaksin Sinovac Biotech Corona juga telah diberi kuasa untuk penggunaan kecemasan. Selain itu, vaksin yang dikembangkan oleh unit CNBG di Beijing adalah vaksin pertama yang diluluskan di China untuk digunakan oleh masyarakat umum pada akhir Disember 2020.


Tidak jelas vaksin CNBG mana yang disebut oleh Yang dalam komennya mengenai ujian klinikal pada kanak-kanak dan remaja. Kerana Sinopharm dan CNBG belum memberikan komen.


Ketersediaan vaksin COVID-19 untuk kanak-kanak tentunya merupakan berita yang dinantikan oleh rakyat di seluruh dunia. Sekiranya kanak-kanak dapat vaksin, maka peratusan orang yang mendapat vaksin secara automatik akan meningkat.


Namun, harus diingat, ketersediaan vaksin tidak bermaksud pelaksanaan protokol kesihatan tidak lagi penting. Walaupun jumlah orang yang telah divaksin tinggi, disiplin dalam melaksanakan protokol kesihatan menggunakan topeng, mencuci tangan dengan sabun, dan menjaga jarak tidak boleh longgar.

4 Vaksin Corona Diuji untuk Kanak-kanak dan Bayi 4 Vaksin Corona Diuji untuk Kanak-kanak dan Bayi Reviewed by thecekodok on 3:22:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.