5 Fakta Sains Menakjubkan dalam Al Quran

 


Fakta saintifik mengenai alam semesta telah disenaraikan dalam Al Quran. Ini dapat dilihat dari isi dalam bentuk maklumat atau bukti lain yang membuktikan kebenarannya.

Terdapat begitu banyak pengetahuan dan hikmah di dalam Al Quran, tetapi sehingga kini belum dinyatakan sepenuhnya. Berikut adalah beberapa fakta ilmiah yang terdapat di dalam Al-Quran, yang diringkaskan dari pelbagai sumber, Sabtu (24/4/2021):


1. Asal kehidupan

Fakta bahawa makhluk hidup terdiri daripada air hanya diketahui setelah penemuan mikroskop. Pengetahuan ini telah dijelaskan dalam Al-Quran selama beratus-ratus tahun.Air sangat penting untuk semua makhluk hidup, tetapi Al-Quran membuat pernyataan yang sangat luar biasa dalam Surah Al Anbiya ayat 30.


"Kami membuat semua makhluk hidup keluar dari air. Tidakkah mereka akan mempercayainya?" (Surah Al Anbiya: 30).


Dalam ayat ini, dinyatakan bahawa air adalah asal semua kehidupan. Semua makhluk hidup terbuat dari sel, dan sel kebanyakannya adalah air.


2. Besi diturunkan ke Bumi

Besi bukanlah benda semula jadi untuk Bumi dan tidak terbentuk di sini, tetapi turun ke Bumi dari angkasa lepas. Mungkin terdengar pelik, tetapi secara ilmiah memang benar.


Para saintis mengatakan, berbilion tahun yang lalu Bumi terperangkap oleh meteorit. Meteorit ini membawa besi dari bintang yang meletup jauh. Al Quran menerangkan tentang asal usul besi dalam surah Al Hadid ayat 25.


"Dan Kami menciptakan besi yang mempunyai kekuatan, besar dan banyak faedah untuk manusia." (Surah Al Hadid: 25).


Ayat ini menggunakan perkataan 'diturunkan' untuk merujuk kepada besi. Jelas dari ayat itu bahawa besi bukanlah bahan duniawi, tetapi telah diturunkan untuk kepentingan umat manusia. Fakta bahawa besi turun ke Bumi dari angkasa lepas adalah sesuatu yang sains primitif abad ketujuh tidak dapat dipahami.


3. Perlindungan Syurga

Sifat pelindung langit ditemui oleh penyelidikan saintifik yang dilakukan pada abad ke-20. Sebelumnya, Al-Quran menjelaskan bahawa langit memainkan peranan penting dalam melindungi Bumi dari sinar matahari yang mematikan. Sekiranya langit tidak ada, maka sinaran matahari akan membunuh semua nyawa di Bumi.


Langit juga bertindak seperti selimut yang melilit Bumi, untuk melindunginya dari kedinginan ruang. Al-Quran menunjukkan perlindungan langit sebagai tanda Tuhan. Ini dijelaskan dalam surah Al Anbiya ayat 32.


"Dan Kami menjadikan langit sebagai atap yang dijaga, tetapi mereka tetap berpaling dari tanda-tanda (kebesaran Allah) (matahari, bulan, angin, awan, dll.)." (Surah Al Anbiya: 32).


4. Pengembangan alam semesta

Pada era ketika astronomi masih primitif, pengembangan alam semesta dijelaskan dalam Al Quran surah Az-Zariyat ayat 47.


"Dan langit yang Kami bangun dengan kekuatan (Kami) dan sesungguhnya Kami benar-benar melakukannya." (Surah Az Zariyat: 47).


Ahli fizik Stephen Hawking dalam bukunya 'A Brief History of Time' menulis: "penemuan alam semesta yang berkembang adalah salah satu revolusi intelektual yang hebat pada abad ke-20". Tetapi Al-Quran menerangkan pengembangan alam semesta bahkan sebelum teleskop diciptakan.


5. Pergunungan


Al-Quran menunjukkan gunung mempunyai akar yang mendalam dan kata pasak digunakan untuk menggambarkannya. Sebenarnya, gunung memang mempunyai akar yang mendalam, dan kata pasak adalah keterangan yang tepat untuk menggambarkannya. Ini dinyatakan dalam Surah An Naba ayat 6-7.


"Bukankah Kami telah menjadikan bumi sebagai peregangan? Dan gunung-gunung menjadi tiang?" (Surah An Naba: 6-7).


Fakta bahawa gunung mempunyai tiang dalam seperti akar tidak diketahui sehinggalah perkembangan teori tektonik plat pada awal abad ke-20. Sebuah buku berjudul 'Bumi' oleh ahli geofizik Frank Press, menjelaskan bahawa gunung itu seperti tiang dan terkubur jauh di bawah permukaan Bumi. Contohnya, Gunung Everest, yang terletak kira-kira sembilan kilometer di atas permukaan tanah, mempunyai akar yang lebih dalam, lebih dari 125 km.

5 Fakta Sains Menakjubkan dalam Al Quran 5 Fakta Sains Menakjubkan dalam Al Quran Reviewed by thecekodok on 5:01:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.