Amaran Elon Musk Misi ke Marikh : Banyak Orang Mungkin Mati

 


Elon Musk telah lama mempunyai cita-cita untuk menghantar manusia ke Planet Mars. Dia juga bersuara tentang risiko besar yang harus dihadapi oleh kumpulan manusia pertama yang tiba di Marikh.

Dalam temu bual dengan pengasas dan ketua Yayasan X Prize Peter Diamandis, Musk ditanya apakah rancangannya untuk membina kehidupan di Marikh adalah jalan keluar bagi orang kaya yang ingin melarikan diri dari Bumi yang tidak lagi dapat dihuni.


Dia secara langsung memberi jawapan bahawa misi ini tidak bertujuan sebagai jalan keluar kerana ancaman kematian yang dihadapi sangat besar."Anda mungkin akan mati, itu akan sangat tidak selesa dan mungkin tidak mempunyai makanan yang enak," kata Musk kepada Diamandis, seperti yang dikutip oleh Fox Business, Senin (26/4/2021).


Musk menambah bahawa misi ini harus dipromosikan sebagai perjalanan yang sangat sukar dan berbahaya di mana penumpang mungkin tidak dapat kembali ke Bumi dengan selamat.


Pemain berusia 49 tahun itu juga menekankan bahawa misi ini bukan untuk semua orang dan dengan tergelak mengatakan perjalanan ini hanya untuk sukarelawan.


"Sejujurnya, banyak orang mungkin akan mati lebih awal," kata Musk, mengatakan bahawa misi itu akan menjadi pengembaraan dan pengalaman yang luar biasa.


Ini bukan kali pertama Musk memberi amaran bahawa misi Mars akan menjadi sesuatu yang sangat berbahaya. Dia sebelumnya mengatakan bahawa orang yang ingin pergi ke Marikh mesti bersiap sedia untuk mati.


Untuk merealisasikan cita-cita Musk untuk menghantar manusia ke Mars, SpaceX telah mengembangkan roket Starship yang dirancang untuk digunakan kembali, seperti pesawat komersial yang hanya perlu diisi bahan bakar. Pada tahun 2017, Musk mendedahkan rancangannya untuk membina koloni 1 juta orang di Marikh.


Tetapi dalam beberapa penerbangan ujian terakhir, roket Starship prototaip meletup semasa proses pendaratan. Walaupun beberapa percubaan gagal, Musk meramalkan bahawa syarikatnya akan dapat menerbangkan manusia ke Marikh pada tahun 2026.

Amaran Elon Musk Misi ke Marikh : Banyak Orang Mungkin Mati Amaran Elon Musk Misi ke Marikh : Banyak Orang Mungkin Mati Reviewed by thecekodok on 3:56:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.