Apple: AirTag bukan untuk memantau kanak-kanak dan haiwan peliharaan


 Setelah dikhabarkan sejak 2019, Apple akhirnya mengeluarkan AirTag, dan mereka menekankan bahawa ini adalah alat yang bertujuan untuk memantau lokasi barang, bukan binatang peliharaan, apalagi anak-anak.

Perkara ini disahkan oleh Kaiann Drance, VP pemasaran produk iPhone di seluruh dunia untuk Apple, dan juga Ron Huang, pengarah sensing dan penyambungan kanan Apple, yang membincangkan isu reka bentuk dan privasi AirTag dalam temu bual.


Dalam wawancara itu, mereka segera menolak anggapan bahawa AirTag dapat digunakan oleh ibu bapa untuk memantau lokasi anak-anak mereka, atau binatang peliharaan mereka. AirTag menurut Drance direka untuk memantau benda mati, bukan benda hidup.Itulah sebabnya Apple melengkapkan AirTag dengan sejumlah ciri perlindungan privasi dan keselamatan. Perkara utama adalah memastikan peranti tidak disalahgunakan sebagai alat pengintip.


Contoh ciri ini ialah AirTag secara automatik akan mengeluarkan suara yang terpisah dari pemiliknya selama tiga hari. Kemudian, pengguna iPhone juga dapat mengesan kehadiran AirTag yang tidak diketahui (bukan milik mereka) yang berdekatan.


Untuk memantau lokasi anak anda, Drance mengesyorkan menggunakan Apple Watch with Family Setup. Kemudian untuk memantau binatang peliharaan, menurutnya, haiwan peliharaan ini mesti berada dalam jangkauan peranti lain di rangkaian Cari Saya. Sekiranya tidak, maka AirTag tidak akan dapat dipantau.


Menurut Drance, Apple ingin membuat tracker yang sederhana tetapi unik, dan sesuatu yang belum pernah dibuat dalam industri ini sebelumnya.


Selain itu, dia juga menjelaskan bahawa kelebihan terbesar AirTag adalah mengenai privasi pengguna. Dia menekankan bahawa AirTag menggunakan rangkaian yang dienkripsi, di mana Apple atau pihak lain tidak dapat melihat lokasi pengguna.


Sementara itu Huang mengatakan bahawa jika seseorang menjumpai AirTag orang lain, dia tidak akan dapat memasangkan AirTag ke iPhone-nya. Mereka mengesahkan bahawa AirTag menggunakan rangkaian Cari Saya Apple, yang saat ini mengandungi hampir satu bilion peranti.

Apple: AirTag bukan untuk memantau kanak-kanak dan haiwan peliharaan Apple: AirTag bukan untuk memantau kanak-kanak dan haiwan peliharaan Reviewed by thecekodok on 4:49:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.