Apple Disaman Kerana Klaim Berlebihan iPhone Tahan Air

 


Apple digugat kerana tuntutan pengiklanan mereka yang berlebihan pada peranti iPhone-nya yang dikatakan tahan terhadap cecair. Ini bukan kali pertama Apple menghadapi tuntutan mahkamah atas tuntutan tahan air.

Seperti kebanyakan pengeluar telefon pintar lain, Apple merancang reka bentuk kalis air dalam barisan iPhone-nya dengan tahap ketahanan yang didakwa meningkat dalam beberapa tahun terakhir.


Kemudian ada juga laporan yang membuktikan iPhone memang cukup tahan terhadap air, misalnya baru-baru ini iPhone yang dijatuhkan di tasik diambil beberapa bulan kemudian untuk berfungsi semula walaupun tanpa perlindungan air tambahan.


Bagaimanapun, tuntutan mahkamah yang difailkan pada hari Sabtu (25/4) di mahkamah New York mendakwa bahawa Apple telah melebih-lebihkan kemampuan kalis air iPhone-nya.


Kes ini didaftarkan sebagai aduan tindakan kelas wakil di mana Antoinette Smith disenaraikan sebagai plaintif yang mewakili semua orang yang mempunyai kes serupa.


Penyerahan 13 halaman ditujukan kepada rujukan Apple mengenai ketahanan air. Sebagai contoh, iPhone 7 dipasarkan mempunyai perlindungan IP67 yang menawarkan ketahanan air maksimum dari kedalaman 1 meter hingga 30 minit.


Untuk iPhone 11 Pro dan Pro Max, Apple telah melabelkannya sebagai IP68, dengan peningkatan tuntutan untuk kedalaman tahan 4 meter hingga 30 minit. IPhone 12 lebih baik lagi, sehingga 6 meter dengan jangka masa setengah jam.


Tuntutan itu mendakwa bahawa walaupun terdapat peningkatan ketahanan air di iPhone yang lebih baru, ia hanya berdasarkan ujian makmal yang menggunakan air statik dan murni. Ini bermaksud bahawa di dunia nyata di mana airnya tidak sebersih itu, ia boleh mengakibatkan telefon rosak dan tidak dilindungi jaminan kerana air tersebut mengandungi klorin atau garam.


Ini bermaksud bahawa pengguna yang berdiri di tepi kolam atau laut dan alatnya disimbah atau tenggelam dan kemudian rosak, akan ditolak jaminan kerana air mengandungi klorin atau garam.


Tuntutan itu mengatakan Apple biasanya menolak jaminan untuk peranti yang indikator kenalannya menjadi merah, walaupun pada hakikatnya mereka menasihati pelanggan untuk membilas iPhone yang mungkin basah dari cecair seperti jus atau kopi, tetapi dengan cara yang boleh menyebabkan penunjuk berubah merah. Oleh itu membenarkan Apple menolak jaminan.

Apple Disaman Kerana Klaim Berlebihan iPhone Tahan Air Apple Disaman Kerana Klaim Berlebihan iPhone Tahan Air Reviewed by thecekodok on 8:51:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.