Apple Membelanjakan USD1 bilion untuk Membuat Pejabat Baru

 


Apple mengumumkan rancangan untuk membina pejabat baru di negeri North Carolina, Amerika Syarikat. Untuk membina pejabat baru ini, Apple akan mengeluarkan USD 1 bilion.

Dengan pengembangan ini, Apple akan mewujudkan 3.000 pekerjaan baru dalam bidang seperti pembelajaran mesin, kecerdasan buatan (AI), kejuruteraan perisian, dan bidang teknologi lain.


Pejabat baru kemudiannya akan ditempatkan di kawasan Segitiga Penyelidikan, yang namanya berasal dari tiga universiti di daerah itu, iaitu North Carolina State University, Duke University dan University of North Carolina.Seperti diketahui, Ketua Pegawai Eksekutif Apple Tim Cook adalah lulusan Duke University, serta COO Apple Jeff Williams dan Naib Presiden Kanan Apple Eddy Cue.


"Sebagai penduduk asli Carolina Utara, saya gembira Apple berkembang dan mencipta peluang pekerjaan jangka panjang baru di komuniti tempat saya dibesarkan," kata Williams dalam pernyataan rasminya, seperti yang dikutip oleh CNBC, Selasa (27/4 / 2021).


Pejabat baru ini menunjukkan Apple terus memperluas kehadirannya di luar ibu pejabatnya di Cupertino, California. Syarikat buatan Steve Jobs juga mempunyai pejabat di Austin, Texas yang akan dibuka tahun depan.


Apple juga mengikuti trend syarikat Silicon Valley mencari lokasi pejabat baru di luar California. Google kini sedang membina pejabat baru di New York City, sementara Amazon membangun ibu pejabat kedua di Virginia, dan Oracle tahun lalu mengumumkan akan memindahkan ibu pejabatnya ke Austin, Texas.


Tetapi Apple masih akan beribu pejabat di Silicon Valley, di mana mereka mempunyai 25,000 pekerja, termasuk 12,000 pekerja yang pejabatnya berbentuk seperti UFO.


Selain membina pejabat baru, Apple juga meningkatkan jumlah pelaburannya menjadi USD 430 bilion di AS dalam lima tahun ke depan. Pada awal tahun 2018, Apple mengumumkan bahawa ia akan membelanjakan USD 350 bilion untuk pelaburan di AS.

Apple Membelanjakan USD1 bilion untuk Membuat Pejabat Baru Apple Membelanjakan USD1 bilion  untuk Membuat Pejabat Baru Reviewed by thecekodok on 8:54:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.