Apple Watch Patents Monitor Tekanan Darah Tanpa Cuffs

 


Apple dilaporkan sedang mengusahakan teknologi yang dapat mengesan tekanan darah pengguna dengan menggunakan rangkaian netral dan data seismokardiogram tanpa pengguna harus menggunakan manset tekanan darah.

Apple Insider, Jumat (23/4/2021), paten yang diajukan oleh Apple kemungkinan akan disematkan dalam peranti Apple Watchnya.


Paten ini yang bertajuk 'Jaringan saraf yang dapat ditafsirkan untuk anggaran tekanan darah tanpa lengan' meneroka penggunaan rangkaian saraf untuk menganggarkan tekanan darah menggunakan data seismokardiogram.


Oleh itu, teknologi ini membolehkan pengguna memantau tekanan darah tanpa perlu menggunakan alat tambahan di tangan.


Tidak seperti elektrokardiogram, yang bergantung pada isyarat elektrik untuk memantau degupan jantung, seismokardiogram mengukur getaran mikro yang dihasilkan oleh degupan jantung.


Terdapat alat seismokardiogram yang cukup kecil untuk dipakai, walaupun sistem sensitif ini biasanya diletakkan di atas tulang dada pengguna untuk mengukur getaran minit di dalam atau di dekat jantung.


Menurut paten Apple, sistem akan berfungsi dengan menggunakan rangkaian netral yang dipangkas secara individu yang menerima seismokardiogram sebagai input. Jaringan saraf kemudian akan menggunakan data untuk mengira tekanan darah.


Bagi hasilnya, belum pasti sejauh mana tepatnya jika dibandingkan dengan kaedah yang lebih tradisional tetapi seperti ciri kesihatan lain dalam produk Apple seperti Apple Watch. Teknologi ini tidak dimaksudkan untuk digunakan secara diagnostik yang bermaksud bahawa pengguna masih perlu pergi ke doktor untuk siasatan lebih lanjut jika mereka merasakan bahawa data yang dihasilkan tidak normal.


Dan ingat bahawa ini masih merupakan hak paten sehingga tidak diketahui apakah Apple benar-benar akan memasukkan teknologi ini ke dalam Apple Watchnya.

Apple Watch Patents Monitor Tekanan Darah Tanpa Cuffs Apple Watch Patents Monitor Tekanan Darah Tanpa Cuffs Reviewed by thecekodok on 3:58:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.