ARM Mempamerkan Senibina Baru, Janji Mengagumkan


 ARM melancarkan seni bina cip terbarunya yang disebut Armv9, kemas kini seni bina pertama sejak melepaskan Armv8 pada tahun 2011.

Senibina baru ini dijanjikan mempunyai prestasi 30% lebih pantas daripada cip yang menggunakan seni bina lama. Ini bukan perbandingan dengan cip terbaru yang ada sekarang, tetapi dengan dua cip generasi berikutnya, yang menggunakan seni bina Armv8.


Seperti diketahui, ARM adalah syarikat pembuat seni bina cip yang melesenkan reka bentuk cip itu kepada syarikat lain. Dan pelanggan ARM telah menghantar lebih daripada 100 bilion cip selama lima tahun terakhir.Dalam sidang media, Ketua Pegawai Eksekutif ARM Simon Segars berjanji Armv9 akan menjadi asas kepada 300 bilion cip berasaskan ARM akan datang. Secara keseluruhan, lebih daripada 180 bilion kerepek telah dihantar setakat ini, dan kerepek ini digunakan di lebih daripada 70% penduduk dunia.


"Kami sangat gembira dapat meningkatkan visi ARM untuk dekad pengkomputeran berikutnya," kata Segars.


Menurutnya, seni bina baru ini mempunyai kemampuan pemprosesan yang seimbang antara ekonomi, kebebasan reka bentuk, dan faedah aksesibiliti dari cip untuk tujuan umum kepada pemproses untuk tujuan khas seperti pemprosesan isyarat digital dan pembelajaran mesin.


Bukan hanya itu, Segars juga menjanjikan bahawa Armv9 mempunyai ciri keselamatan dan kecerdasan buatan yang jauh lebih tinggi daripada sebelumnya.


Senibina ARM yang paling berjaya setakat ini adalah Armv8, yang dilancarkan pada tahun 2011. Senibina ini adalah platform paling berjaya dalam sejarah dan merupakan asas untuk pelbagai jenis cip, baik untuk telefon bimbit, peranti IoT, hingga ke pelbagai peranti industri.


Dengan kadar penggunaan cip ARM seperti ini, menurut Segars dalam waktu terdekat 100% data di dunia akan diproses menggunakan ARM. Sama ada di titik akhir, data rangkaian, atau awan.


Menurutnya, kehadiran Armv9 akan mempercepat penggunaan peranti secara umum menjadi peranti yang dikhaskan untuk keperluan tertentu, dan dalam pelbagai aplikasi. Dari AI, IoT, hingga 5G.


"Senibina ARM tidak statik. Kami terus berinovasi dan berkembang untuk memenuhi perubahan keperluan dalam dunia komputer. Kami melihat pemproses ARM digunakan pada semua peringkat. Pengumpulan data sering dimulakan dengan peranti IoT berkuasa rendah berdasarkan ARM, atau dari pemproses berdasarkan ARM yang dibawa oleh hampir semua orang, "kata Richard Grisenthwaite, ketua arkitek ARM.

ARM Mempamerkan Senibina Baru, Janji Mengagumkan ARM Mempamerkan Senibina Baru, Janji Mengagumkan Reviewed by thecekodok on 10:49:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.