Bahaya! Ciri autopilot Tesla mudah ditipu tanpa pemandu

 


Penemuan majalah pengguna AS yang berpengaruh, Consumer Reports, mengenai kereta Tesla, cukup membimbangkan. Ciri autopilot pada kenderaan Tesla dikatakan sukar.

Dipetik dari BBC, Sabtu (24/4/2021) Jurutera Laporan Pengguna mendakwa bahawa kelemahan ini membolehkan kereta Tesla berjalan tanpa pemandu. Mereka menguji Model Y di landasan tertutup dan menyimpulkan bahawa sistem ini dapat dengan mudah ditipu.


Ujian ini dilakukan berikutan kejadian kereta Tesla yang mengorbankan dua orang. Polis yang menyiasat kes tersebut percaya bahawa tidak ada seorang pun di tempat duduk pemandu pada masa kemalangan.Ciri Autopilot Tesla adalah sistem bantuan pemandu canggih yang dikatakan Tesla akan meningkatkan keselamatan dan keselesaan di belakang roda. Namun, tuntutan ini dipersoalkan setelah beberapa kemalangan melibatkan kereta Tesla.


Pasukan Consumer Reports mengatakan bahawa ujian mereka berjaya menipu kereta Tesla berulang-ulang kali untuk memandu trek ujian mereka tanpa ada orang di tempat duduk pemandu.


"Dalam penilaian kami, sistem ini tidak hanya gagal memastikan pemandu memberi perhatian, ia juga tidak tahu sama ada pemandu ada atau tidak," kata Pengarah Ujian Auto di Consumer Reports, Jake Fisher.


"Cukup menakutkan ketika kami menyedari betapa mudahnya mengalahkan sistem keselamatan ini. Apa yang kami buktikan jelas tidak mencukupi," tambahnya.


Sementara itu, di laman webnya Tesla mengatakan bahawa sistem Autopilot memerlukan pemandu yang benar-benar 'sedar', dan menggunakan sistem itu tidak semestinya menjadikan kereta itu autonomi.


Beberapa syarat keselamatan untuk mod autopilot Tesla termasuk: menjaga tangan pemandu di stereng, mengikat tali pinggang keledar, dan tidak membuka pintu. Namun, setakat ini Tesla tidak memberikan komen mengenai laporan ini.

Bahaya! Ciri autopilot Tesla mudah ditipu tanpa pemandu Bahaya! Ciri autopilot Tesla mudah ditipu tanpa pemandu Reviewed by thecekodok on 5:00:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.