Bekas Bencana Nuklear Chernobyl Dicadangkan untuk menjadi Tapak UNESCO

 


Ukraine mencadangkan Chernobyl untuk menjadi tapak warisan dunia UNESCO. Tempat ini mempunyai sejarah gelap dan sedih mengenai bencana nuklear terburuk di dunia.

Pada 26 April 1986, salah satu reaktor di Loji Tenaga Nuklear Chernobyl, Ukraine meletup semasa ujian keselamatan yang salah. Dianggarkan 54 pekerja dan anggota bomba mati serta-merta. Walau bagaimanapun, kesan letupan ini berpanjangan. Selepas kejadian itu, ribuan orang mengalami pelbagai penyakit akibat pendedahan radiasi dan 50,000 orang dipindahkan.


Beberapa dekad kemudian, Kota Pripyat yang ditinggalkan, di mana bekas loji janakuasa itu berada, sibuk dengan pelancong. Pada tahun 2019, 120,000 orang mengunjungi lokasi kemalangan nuklear.


Sekarang, dipetik dari Sains IFL, Menteri Kebudayaan dan Dasar Maklumat Ukraine Oleksandr Tkachenko mengatakan negaranya merancang untuk memformalkan status wilayah itu dengan mencadangkannya untuk menjadi tapak Warisan Dunia UNESCO atas sebab budaya.


Tapak Warisan Dunia adalah bangunan atau kawasan terkenal dengan perlindungan undang-undang yang mempunyai kepentingan budaya, sejarah, saintifik atau kepentingan lain yang dianggap bernilai luar biasa bagi umat manusia. Laman web lain yang terkenal dalam senarai ini termasuk Petra, Stonehenge, Machu Pichu, Great Barrier Reef, Easter Island, dan Pompeii.


"Tujuan Kementerian Kebudayaan dan Dasar Maklumat dan Badan Pembangunan Pelancongan Negeri adalah untuk mengembangkan zon pengecualian sebagai destinasi pelancongan dan memasukkan laman web tertentu dalam Daftar Warisan Dunia UNESCO," kata Tkachenko semasa lawatannya ke Zon Pengecualian Chernobyl, sebuah kawasan yang dianggap selamat untuk dikunjungi di sekitar bekas stesen janakuasa.


Kawasan yang dicadangkan kemudian akan merangkumi radar ketenteraan berhampiran Bandar Chernobyl dan Zon Eksklusif sepanjang 30 kilometer, yang telah menjadi surga bagi pembangunan hidupan liar.


"Kami percaya bahawa meletakkan Chernobyl dalam senarai warisan UNESCO adalah langkah pertama dan penting untuk menjadikan tempat yang hebat ini sebagai destinasi menarik bagi seluruh umat manusia," kata Tkachenko.


"Kepentingan zon Chernobyl terletak jauh di luar sempadan Ukraine, bukan hanya mengenai peringatan, tetapi juga mengenai sejarah dan hak-hak rakyat," lanjutnya.


Sebelum diserahkan kepada UNESCO, Kementerian Kebudayaan Ukraine merancang untuk meningkatkan pengalaman pengunjung ke laman web ini dengan melatih pemandu pelancong, memperkuat keselamatan dan memperbaiki bangunan.


Sekiranya penyerahan akhirnya disetujui, Chernobyl akan menjadi bangunan terbaru (bukan laman semula jadi) untuk membuat senarai ini. Setakat ini, pemegang gelaran tersebut adalah Sydney Opera House, yang dibuka pada tahun 1973.

Bekas Bencana Nuklear Chernobyl Dicadangkan untuk menjadi Tapak UNESCO Bekas Bencana Nuklear Chernobyl Dicadangkan untuk menjadi Tapak UNESCO Reviewed by thecekodok on 8:28:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.