Bekas Pengusaha Silicon Valley Mengkritik Bukit Algoritma, Mengapa?

 


Kejayaan Silicon Valley, pusat gergasi teknologi di California, telah memberi inspirasi kepada Bukit Algoritma di Indonesia. Algorithm Hill dirancang untuk dibangun di atas seluas 888 hektar di Sukabumi, Jawa Barat. Sokongan juga banyak muncul, walaupun ada banyak kritikan.

Ahli politik PDIP Budiman Sudjatmiko, yang merupakan salah satu pemula, mengatakan bahawa pelabur asing dari beberapa negara sudah berminat dengan projek bernilai triliunan rupiah. Sekiranya ia menjadi kenyataan, Algorithm Hill akan menjadi pusat inovasi teknologi canggih termasuk kecerdasan buatan, drone, panel solar, dan teknologi tenaga boleh diperbaharui yang lain.


Kemudahannya juga akan sangat lengkap untuk menyokong pengembangan inovasi. Namun, ada kritikan bahawa kejayaan Silicon Valley muncul bukan kerana kemudahan harta tanahnya yang luar biasa. Lembah Silikon melambung tinggi kerana budaya inovasi dan ciri khasnya yang menjadikannya istimewa.


"Saya tidak begitu mengerti mengapa kerajaan cenderung berfikir bahawa bahan utama dalam mencipta semula Silicon Valley adalah dengan mewujudkan taman harta tanah. Dan untuk beberapa sebab, kerajaan memilih kampung terpencil dengan harta tanah yang berpatutan, tetapi bukan seperti inovasi berkembang, "kata bekas pengusaha Silicon Valley. dan pengasas firma modal teroka Golden Gate Ventures dengan tumpuan di Asia Tenggara, Vinnie Lauria.


Dia menambah bahawa 'ramuan' ajaib yang akhirnya melahirkan wilayah Silicon Valley dan semua raksasa teknologi yang kini berkembang pesat di dalamnya adalah orang-orang, yang berasal dari pelbagai latar belakang yang kemudian menjalin jaringan dan berkolaborasi dengan mudah.


Menurutnya, lokasi yang sempurna untuk ekosistem seperti ini adalah kawasan bandar yang padat dan kosmopolitan. Dengan kata lain, tidak berada di lokasi yang jauh dari pusat orang ramai.


South China Morning Post, dia mengatakan bahawa pada masa awal Silicon Valley, ada pelbagai orang dan pelbagai tujuan untuk datang ke San Francisco. Baik untuk sekolah, menjadi seniman, aktivis sains komputer dan lain-lain. "Bagi saya, kepelbagaian melahirkan inovasi," kata Lauria.

Sebaliknya, Budiman Sudjatmiko sendiri mempunyai harapan yang tinggi di bukit Algoritma. Ahli politik PDI-P yang juga tokoh pengasas Parti Demokratik Rakyat (PRD) mengatakan bahawa di masa depan akan ada 7 hektar tanah untuk keperluan tenaga. Kemudian, keperluan tenaga akan dibekalkan sebanyak 1 gigabait menggunakan sel suria atau tenaga suria.


"Sebenarnya, pasar sudah aman untuk Amerika, 40 persen kemudian ke desa-desa, kepada syarikat milik negara, 1 gigabait tenaga sel suria yang kami ciptakan," kata Budiman semasa kunjungannya ke sana baru-baru ini.Sejumlah rancangan termasuk pusat kajian wilayah dan pengembangan ruang udara untuk membuat drone, pengangkutan, perisik, pengawasan, tentera, kargo dan pengangkutan drone yang dapat menempuh jarak ratusan kilometer. "Kemudian buat satelit nano, ukuran telefon bimbit," sambungnya.


Tidak hanya mengenai teknologi, Budiman mengatakan bahawa akan ada industri kesihatan di daerah ini. Dia menekankan bahawa akan ada pengusaha Indonesia yang ingin membuat alat perubatan secara bebas.


"Ada industri kesihatan, tetapi bukan pengimport, ya, jadi pengusaha Indonesia yang ingin membuat alat perubatan secara bebas, dari jarum suntik, robot nano, hingga topeng paling sederhana, sudah memiliki perniagaan ke arah itu. Kembangkan di sini bagaimana perkembangannya, "kata Budiman.


Pada masa ini, Budiman menjelaskan bahawa dia sudah bergerak, iaitu pusat teknologi nano bekerjasama dengan projek Algorithm Hill.


"Dengan pengusaha kejuruteraan nanoteknologi untuk atom, kemudian sains neuro dan biologi molekul, biologi skala kecil. Tiga minggu ini masih belum selesai dan akan berlanjutan selepas Lebaran, pekerjaan itu dilakukan oleh BUMN Amarta Karya," pungkasnya.

Bekas Pengusaha Silicon Valley Mengkritik Bukit Algoritma, Mengapa? Bekas Pengusaha Silicon Valley Mengkritik Bukit Algoritma, Mengapa? Reviewed by thecekodok on 7:11:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.