Berhati-hati! Perangkap Pencurian Data dengan penyamaran Oscar 2021

 


Acara Oscar 2021 nampaknya menjadi mod untuk penjenayah siber menyebarkan pancingan data. Tujuannya adalah untuk mencuri data pengguna.

Model pancingan data pemenang Oscar 2021 dilaporkan oleh syarikat keselamatan siber Kaspersky. Dalam satu kenyataan yang diterima oleh kami, Isnin (26/4/2021) mereka menjumpai banyak laman web pancingan data yang menawarkan tayangan filem-filem yang dicalonkan untuk Oscar.


"Pakar Kaspersky telah menemui laman web pancingan data yang menawarkan tayangan filem yang dicalonkan secara Oscar sebelum upacara anugerah, yang sebenarnya bertujuan untuk mencuri bukti pengguna," kata Kaspersky.Judul filem-filem yang dinamakan Oscar 2021 yang ditawarkan seperti penjenayah siber sebagai umpan adalah Judas and the Black Messiah, Mank, Minari, Nomadland, Sound of Metal, Promising Young Woman, The Father and The Trial of The Chicago 7. Tujuannya adalah untuk memerangkap pengguna ke laman web palsu.


"Ketika mendaftar, untuk mengesahkan kawasan tempat tinggal, mangsa diminta memasukkan butiran kad bank. Beberapa waktu kemudian, wang akan didebitkan dari kad itu, dan seperti yang diharapkan, filem itu tidak akan diputar ulang," katanya. dijelaskan.


Selain dari pancingan data, Kaspersky juga menemui peredaran perisian hasad dengan nama yang menyerupai tajuk filem Oscar yang dinamakan 2021. Terdapat 80 fail yang dikesan sebagai penyamaran.


Hampir 70% malware menyamar sebagai tajuk filem yang dinamakan Oscar, iaitu Judas dan The Black Messiah (26%), Promising Young Woman (22%), dan Trial of The Chicago 7 (21%).


"Filem tetap menjadi tarikan popular untuk menyebarkan halaman phishing dan e-mel spam. Serangan ini dapat dicegah, dan pengguna harus mengetahui laman web yang mereka kunjungi," kata Anton V Ivanov, seorang pakar keselamatan di Kaspersky.


Untuk itu Kaspersky memberikan 4 petua untuk pengguna internet:


Periksa kesahihan laman web sebelum memasukkan data peribadi dan hanya menggunakan laman web rasmi untuk menonton atau memuat turun filem.

Periksa semula format URL dan ejaan nama syarikat. Perhatikan sambungan fail yang anda muat turun. Fail video tidak akan mempunyai sambungan .exe atau .msi.

Menggunakan penyelesaian keselamatan yang boleh dipercayai, seperti Kaspersky Security Cloud, yang mengenal pasti lampiran berbahaya dan menyekat laman web pancingan data.

Elakkan pautan yang menjanjikan pratonton kandungan, dan jika anda mempunyai keraguan tentang keaslian kandungan, tanyakan kepada penjual hiburan yang berkenaan.

Berhati-hati! Perangkap Pencurian Data dengan penyamaran Oscar 2021 Berhati-hati! Perangkap Pencurian Data dengan penyamaran Oscar 2021 Reviewed by thecekodok on 4:11:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.