Bill Gates: Teknologi Hari Ini Tidak Dapat Melawan Perubahan Iklim

 


Bill Gates adalah salah seorang penceramah di Leaders Summit on Climate yang dihoskan oleh Presiden Amerika Syarikat Joe Biden. Dedikasi Microsoft berkongsi tiga langkah yang mesti diambil oleh pemimpin dunia untuk mengelakkan bencana iklim.

Dalam ucapannya, Gates mengatakan memerangi perubahan iklim hampir mustahil dicapai dengan menggunakan teknologi semasa. Sebabnya ialah hampir semua teknologi nol-karbon pada masa ini lebih mahal daripada teknologi yang menggunakan bahan bakar.


"Untuk memberikan manfaat gaya hidup moden untuk orang-orang di seluruh dunia, kita memerlukan produk karbon-sifar yang baru dan berpatutan - produk yang saya namakan zero Green Green," kata Gates dalam ucapannya, seperti yang dipetik dari blog peribadinya pada hari Ahad (25/4/2021).


Gates mengakui bahawa membuat produk seperti ini akan menjadi sukar. Untuk beralih ke ekonomi hijau, dia menasihatkan para pemimpin dunia untuk mengambil tiga langkah penting.


Pertama, kembangkan dan laksanakan teknologi terobosan baru yang dapat mengurangkan pelepasan dalam kegiatan ekonomi. Kedua, memanfaatkan pasaran untuk membiayai dan melaksanakan inovasi ini.


Akhirnya, kerajaan dan syarikat mesti menggunakan dasar yang menjadikan peralihan ini lebih cepat dan lebih murah. Pemimpin dunia juga harus memberi penghormatan kepada mereka yang mengambil langkah berani.


Untuk mencapai tiga perkara ini, Gates meminta para pemimpin dunia untuk bekerjasama. Salah satunya adalah melalui Mission Innovation di mana negara bekerjasama untuk mengembangkan pelaburan mereka dalam penyelidikan tenaga bersih.


Pengerusi bersama Yayasan Bill & Melinda Gates juga mempunyai inisiatif baru yang disebut Breakthrough Energy Catalyst yang akan mengumpulkan dana dari kerajaan, dermawan dan syarikat untuk membiayai teknologi hijau baru ini.


"Dengan mengambil langkah seperti ini untuk membuat struktur pendanaan yang membolehkan produk mesra alam berjaya, kita dapat membina industri dan syarikat baru yang menyokong masyarakat di seluruh dunia dengan pekerjaan yang baik sambil beralih ke ekonomi hijau," kata Gates.


"Sekiranya kita mengambil semua langkah ini bersama-sama, saya yakin kita dapat mengelakkan bencana iklim," katanya.

Bill Gates: Teknologi Hari Ini Tidak Dapat Melawan Perubahan Iklim Bill Gates: Teknologi Hari Ini Tidak Dapat Melawan Perubahan Iklim Reviewed by thecekodok on 7:43:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.