Brazil Akhirnya Benarkan WhatsApp Pay


 WhatsApp akhirnya akan melancarkan semula perkhidmatan pembayarannya iaitu WhatsApp Pay di Brazil setelah gagal mendapat kebenaran dari Bank Pusat tahun lalu.

Matlamat Whatsapp untuk mewujudkan perkhidmatan pembayaran adalah untuk meluaskan penyertaan kewangan di kalangan pengguna di Brazil, yang merupakan pasaran kedua terbesar di dunia. Pengguna kemudian boleh membuat pembayaran di platform menggunakan kad kredit Visa atau Mastercard.


Pada pelancarannya pada tahun 2020, pemberi pinjaman tempatan dan penyedia penyelesaian pembayaran antarabangsa bekerjasama dengan WhatsApp untuk perkhidmatan WhatsApp Pay. Termasuk Nubank, Sicredi, Banco do Brasil SA, Visa, dan Mastercard.


Perkhidmatan pembayaran baru dikemas semula setelah WhatsApp, Visa, dan Mastercard memperoleh lesen berasingan dari Bank Pusat Brazil untuk menawarkan penyelesaian pembayaran khas kepada pengguna WhatsApp.


Model WhatsApp baru ini terus wujud sebagai perkhidmatan dalam talian utama untuk berjuta-juta perniagaan kecil dan sederhana di Brazil. Model yang disemak semula akan berfungsi sebagai langkah pertama untuk mencapai pembayaran digital yang lancar di kalangan perniagaan kecil di negara ini.


Namun, ada desas-desus pada bulan Jun 2020, ketika perkhidmatan pembayaran WhatsApp dihentikan. Dilaporkan, kehadiran WhatsApp Pay dapat menghambat pertumbuhan layanan pembayaran instan Pix Bank Sentral, yang tidak diluncurkan pada waktu itu.


Selepas penangguhan itu, WhatsApp merasa tidak perlu mendapatkan izin perbankan tambahan. Kedua-dua Visa dan Mastercard sudah mempunyai lesen perbankan yang sah dari Bank Pusat.


Isu lain ialah terdapat risiko denda berat yang dikenakan pada Visa dan Mastercard yang boleh menjadi sebab penangguhan perkhidmatan ini tahun lalu. Tetapi yang jelas adalah bahawa perkhidmatan pembayaran WhatsApp yang dilancarkan kembali di Brazil mempunyai banyak harapan, terutama ketika menargetkan usaha kecil atau UMKM.

Brazil Akhirnya Benarkan WhatsApp Pay Brazil Akhirnya Benarkan  WhatsApp Pay Reviewed by thecekodok on 2:17:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.