Cara Mudah untuk Membuat Kata Laluan yang sukar dikesan oleh Hacker

 


Terdapat sebilangan orang yang malas membuat kata laluan. Contohnya, menggunakan 123456 sebagai kata laluan, walaupun banyak yang menjadi sasaran prankter, penggodam siber, atau penggodam. Ini tentunya menjadi penggera untuk membuat kata laluan yang lebih rumit sehingga tidak mudah digodam. Jadi, bagaimana anda menentukan kata laluan yang sukar tetapi masih senang diingat?

Sebelum sampai di sana, lihat contoh susunan kata laluan berikut: Kasi1221ID - @@ -. Nampaknya rumit? Anda boleh katakan ya.


Walaupun begitu, terdapat corak sederhana yang terlibat. Untuk memahaminya, anda perlu memisahkannya menjadi empat bahagian, seperti yang dikutip oleh Forbes.


Pertama ialah perkataan "Kasi". Ini mewakili perkara-perkara yang berkait rapat dengan anda, dan tentunya mudah diingat. Contohnya, anda tinggal di Bekasi. Anda boleh memasukkannya secara langsung dalam kata laluan, tetapi kata-katanya masih cukup umum.


Untuk menjadikannya lebih unik, anda boleh memotongnya sehingga perkataan "Kasi" muncul. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh memotongnya menjadi "Beka".


Nah, platform biasanya meminta penggunanya membuat kata laluan dengan nombor di dalamnya. Ini menjadikan peranan "1221" dalam contoh kata laluan menjadi penting.


Penggunaan hari ulang tahun mungkin terlalu santai sehingga tidak mudah digodam. Untuk itu, agar mudah diingat, anda boleh mencuba kombinasi nombor yang kedudukannya berturut-turut, seperti 12 dan 34, atau nombor yang dipisahkan oleh satu nombor, misalnya 13 dan 24.


Kemudian, dalam "ID" adalah singkatan untuk sesuatu yang dekat dengan anda. Di sini, dua huruf itu mewakili "Indonesia".


Kewujudannya mungkin kelihatan tidak penting. Walaupun begitu, ia boleh menjadi pembezaan kata laluan yang anda gunakan di setiap media sosial, dan bukannya perlu memperbaiki keseluruhan pesanan.


Akhirnya, beberapa platform memerlukan pengguna memasukkan simbol dalam kata laluan mereka. Oleh itu "- @@ -" boleh menjadi pilihan. Ia mewakili "1221" dalam kata laluan. Yang pasti, anda dapat melihat pad kekunci anda, simbol apa yang tertera pada nombor 1 dan 2.


Komponen yang anda gunakan boleh diubah mengikut urutan yang anda mahukan. Sebagai contoh, hasil akhir adalah 1221ID - @@ - Kasi atau Kasi1221 - @@ - ID.


Di samping itu, anda dapat menentukan latar belakang pemilihan setiap komponen. Contohnya, perkataan pertama adalah nama guru sekolah rendah kegemaran anda, atau nombor yang digunakan adalah tarikh anda mengambil kad laporan anda ketika anda berada di sekolah menengah.


Untuk rekod, jangan gunakan kata laluan yang disebutkan dalam contoh di atas. Mungkin peretas juga telah membaca artikel ini dan bahkan telah menggodam anda yang menggunakannya

Cara Mudah untuk Membuat Kata Laluan yang sukar dikesan oleh Hacker Cara Mudah untuk Membuat Kata Laluan yang sukar dikesan oleh Hacker Reviewed by thecekodok on 4:18:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.