China Menyebarkan Ancaman Besar kepada Empayar Perniagaan Jack Ma

 


Perniagaan pembayaran dalam talian Alipay adalah tulang belakang kerajaan perniagaan Jack Ma, yang dikendalikan oleh Kumpulan Ant. Alipay sangat popular di China, begitu juga pesaing WeChat Pay dari Tencent. Tetapi akhir-akhir ini pemerintah China nampaknya ingin merebut dominasi mereka.

Enam bank milik negara besar secara diam-diam mempromosikan mata wang yuan dalam bentuk digital, menjelang festival membeli-belah utama di China pada 5 Mei. Yuan digital juga boleh menjadi alternatif kepada Alipay atau WeChat Pay.


Bank-bank telah menawarkan peruncit untuk memuat turun dompet digital dalam percubaan percubaan di kota Shanghai. "Orang akan menyedari bahawa pembayaran yuan digital sangat mudah sehingga mereka tidak perlu lagi bergantung pada Alipay dan WeChat," kata seorang pegawai bank.Ini adalah tindakan baru oleh pemerintah China untuk mengikis dominasi gergasi teknologinya. Sebelumnya, Jack Ma's Ant Group, yang merupakan ibu bapa Alipay, juga merombak struktur perniagaannya sepenuhnya.


Seperti yang diketahui umum, China semakin agresif dalam menguruskan perniagaan Ant Group sejak ucapan Jack Ma yang mengkritik sistem kewangan negara pada Oktober 2020. Bukan sahaja Ant, syarikat teknologi besar lain termasuk Tencent juga terjejas. Alibaba bahkan telah didenda USD 2,8 bilion.


Sebenarnya, data besar, yang merupakan senjata raksasa teknologi untuk memperluas pasarannya, juga cenderung dikendalikan oleh pemerintah. "Data besar adalah kemakmuran. Sesiapa yang memilikinya akan berkembang maju. WeChat Pay dan Alipay mempunyai banyak data," kata seorang pegawai bank lain.


Enam bank yang terlibat dalam hosting digital termasuk Bank Industri dan Komersial China yang raksasa, Bank Pertanian China, Bank of China, dan Bank Pembinaan China.


"Kemudahan penggunaan yuan digital nampaknya setara dengan Alipay dan WeChat Pay dan keselamatannya mungkin lebih tinggi dan secanggih bitcoin," kata HSBC.


Sudah tentu, jika yuan digital terbukti popular, kerajaan perniagaan Jack Ma akan goyah. Jack Ma sendiri belum menunjukkan hidungnya di luar talian, hanya muncul dalam video dalam talian.


China Menyebarkan Ancaman Besar kepada Empayar Perniagaan Jack Ma China Menyebarkan Ancaman Besar kepada Empayar Perniagaan Jack Ma Reviewed by thecekodok on 8:49:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.