Dianggap Sesat, Facebook Bekukan Akaun Presiden Venezuela

 


Facebook dilaporkan telah membekukan akaun Facebook Presiden Venezuela Nicolas Modura kerana melanggar dasar mengenai penyebaran maklumat yang salah mengenai COVID-19. Sebabnya adalah kerana dia mempromosikan rawatan yang diklaim dapat menyembuhkan virus tanpa sebarang cadangan dari doktor dan bukti lain.

Facebook juga telah membuang video Moduro yang mempromosikan Carvativir, ubat yang berasal dari daun thyme, sebagai ubat "keajaiban" yang dapat meneutralkan coronavirus tanpa kesan sampingan.


"Kami memadamkan video yang disiarkan ke Halaman Presiden Nicolas Maduro kerana melanggar dasar salah maklumat kami mengenai COVID-19 yang mungkin membahayakan orang," kata seorang jurucakap Facebook.


Langkah Facebook untuk menghapus akaun presiden Venezuela mengikuti panduan dari organisasi kesihatan dunia WHO, yang mengatakan saat ini tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan virus tersebut.


"Kerana pelanggaran berulang terhadap peraturan kami, kami juga membekukan halaman selama 30 hari," kata Facebook.


Tetapi tindakan Facebook telah dikritik oleh pemerintah Venezuela, yang menuduh Facebook melakukan 'totalitarianisme digital' kerana telah membekukan akaun presiden Venezuela.


Kementerian Penerangan Venezuela mengatakan Facebook menyasarkan kandungan yang ditujukan untuk memerangi coronavirus dan menggambarkan Carvativir sebagai retroviral 'pengeluaran dan kejuruteraan nasional'


"Kami menyaksikan totaliterisme digital yang dilakukan oleh syarikat supranasional yang ingin melaksanakan undang-undang mereka di negara-negara di dunia," kata Kementerian Penerangan Venezuela dalam satu kenyataan yang dikutip oleh Reuters.


Namun, Facebook enggan mengulas mengenai tuduhan ini.


Laporan dari CNN , para doktor di Venezuela telah memberi amaran bahawa keberkesanan Carvativir terhadap virus korona belum diketahui. Ubat ini berasal dari thyme, yang merupakan ramuan kuno yang telah digunakan selama berabad-abad dalam perubatan tradisional.


Presiden Maduro, yang dilabel diktator oleh beberapa negara lain, tweet di akaun Twitter peribadinya pada hari Ahad (28/3). Dia akan menyiarkan maklumat coronavirus hariannya di akaun Facebook isterinya, Silia Flores.


Negara ini telah menyaksikan lonjakan kes jangkitan baru-baru ini. Venezuela telah melaporkan sekurang-kurangnya 155.600 kes COVID-19 dan lebih daripada 1.500 kematian sejak wabak itu bermula.


Walaupun terdapat peningkatan kes, Aljazeera menyebut pemerintah tempatan tidak menerima vaksin AstraZeneca yang dikirim oleh WHO ke negara-negara berpendapatan rendah, dengan alasan ketakutan akan kesan sampingan.


Tetapi Venezuela sejauh ini telah bersetuju untuk penggunaan vaksin yang dikembangkan oleh Rusia dan China.

Dianggap Sesat, Facebook Bekukan Akaun Presiden Venezuela Dianggap Sesat, Facebook Bekukan Akaun Presiden Venezuela Reviewed by thecekodok on 6:06:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.