Dilanda AS, Huawei Masih Mencatatkan Kenaikan Keuntungan

 


Huawei terus mencatatkan pendapatan dan pertumbuhan profil pada tahun 2020 walaupun masih dilanda pelbagai sekatan dari Amerika Syarikat.

Dalam Laporan 2020, Huawei mencatatkan pendapatan 891,4 miliar yuan atau sekitar USD 136,7 bilion , naik 3,8% dari tahun ke tahun. Sementara itu, keuntungan atau keuntungan bersihnya meningkat 3.2% kepada 64.6 bilion yuan atau sekitar USD 9.9 bilion.


Pengerusi Berputar Huawei, Ken Hu mengatakan bahawa pendapatan sektor perniagaan pengguna Huawei mencapai 482.9 bilion yuan, meningkat 3.3% dari tahun ke tahun."Selama setahun terakhir, kami kuat menghadapi kesulitan," kata Ken Hu pada Laporan Tahunan dan Strategi Korporat Huawei, Rabu (31/3/2021).


Pada tahun 2020, bahagian perusahaan kami berkembang pesat, perniagaan telekomunikasi tetap stabil, dan pertumbuhan sektor pengguna semakin perlahan, "tambahnya.


Sektor pengguna ini semakin perlahan kerana masalah masuknya Huawei ke Daftar Entiti AS, di mana Huawei tidak dibenarkan melakukan perniagaan dengan syarikat dan syarikat yang berpangkalan di AS yang menggunakan teknologi buatan AS.


Akibatnya, telefon bimbit mereka tidak dapat menggunakan teknologi dan cip buatan AS, dan yang paling buruk, mereka tidak dapat menggunakan Perkhidmatan Mudah Alih Google, yang kemudian membuat mereka membuat OS mereka sendiri, iaitu HarmonyOS /


Sebenarnya, menurut Huawei, bahagian produk pengguna menyumbang lebih dari 50% daripada jumlah pendapatan.


Dalam maklumat yang diterima , Huawei telah berjaya memastikan bahawa perniagaan pengendali berjalan dengan stabil di lebih daripada 1,500 rangkaian di lebih daripada 170 negara dan wilayah, sehingga membantu kerja jarak jauh, pembelajaran dalam talian dan membeli-belah dalam talian semasa penutupan kerana COVID- 19.Bekerja dengan operator di seluruh dunia, Huawei membantu memberikan pengalaman penyambungan yang unggul dan maju dengan lebih daripada 3.000 projek inovasi 5G di lebih daripada 20 industri, seperti perlombongan arang batu, pengeluaran keluli, pelabuhan dan pembuatan.


"Kami terus berinovasi untuk mewujudkan nilai bagi pelanggan kami, untuk membantu memerangi wabak itu, dan menyokong pemulihan ekonomi dan kesejahteraan sosial di seluruh dunia. Kami juga mengambil kesempatan ini untuk meningkatkan operasi kami, menghasilkan prestasi yang sebagian besar sesuai dengan ramalan, "katanya. Ken Hu dalam kapsyen.


Sementara itu, 'I Do Collaborate' menyatukan Huawei dengan pemerintah dan semua pelaku perniagaan dan pihak berkepentingan dalam ekosistem untuk mempercepat kadar transformasi digital.


Melalui program 'I Do Create', selama wabak ini, Huawei juga mendukung pelaksanaan transformasi digital di institusi pemerintah, perusahaan dan hospital melalui pengembangan AI, analisis Big Data, dan Cloud untuk pembinaan platform E-pembelajaran .


"Kami akan terus bekerjasama dengan semua pelanggan dan rakan kongsi kami untuk menyokong kesejahteraan sosial, pertumbuhan ekonomi dan pembangunan lestari," kata Ken Hu.

Dilanda AS, Huawei Masih Mencatatkan Kenaikan Keuntungan Dilanda AS, Huawei Masih Mencatatkan Kenaikan Keuntungan Reviewed by thecekodok on 7:07:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.