Facebook Padamkan Ratusan Akaun Anti-Iran dan Albania Buzzer Palsu

 


Facebook dilaporkan telah membuang beratus-ratus palsu saya yang dikaitkan dengan kumpulan militan anti-Iran dan ladang troll di Albania.

Akaun palsu itu memuatkan kandungan yang mengkritik pemerintah Iran dan menyokong Mujahidin-e-Khalq, sebuah kumpulan pemberontak yang dikenali sebagai MEK. Dalam banyak kes, akaun Facebook dan Instagram menggunakan nama palsu dan foto profil.


Facebook telah menetapkan bahawa akaun tersebut dijalankan dari satu lokasi di Albania oleh sekumpulan individu yang bekerja bagi pihak MEK.


Facebook juga menemui petunjuk lain yang menunjuk ke apa yang disebut troll farm, di mana pekerja sering dibayar untuk menyiarkan kandungan termasuk maklumat yang salah ke media sosial. Facebook mengatakan bahawa ia membuang akaun tersebut berdasarkan tingkah laku mereka, bukan bahan yang mereka hantar.


Pertama, para penyelidik mendapati bahawa aktiviti tersebut nampaknya mengikuti hari kerja Eropah tengah, dengan catatan yang diambil selepas jam 9 pagi, kemudian mulai perlahan pada akhir hari, dan dengan rehat yang ketara pada waktu makan tengah hari. Namun Facebook mengatakan bahawa ia tidak menemui bukti bahawa orang dibayar.


"Malah troll perlu dimakan," kata Ben Nimmo, yang bekerja di Facebook Global Threat Intelligence Investigations, dalam panggilan sidang media.


Majlis Nasional untuk Perlawanan di Iran, sebuah kumpulan kontena yang termasuk MEK mengatakan dalam satu kenyataan bahawa tidak ada akaun yang berafiliasi dengannya atau MEK telah dihapuskan. Kumpulan itu juga menafikan adanya ladang troll Albania yang berafiliasi dengan MEK.


MEK adalah kumpulan terkemuka menentang pemerintah Iran. Mereka telah membunuh orang Amerika sebelum Revolusi Islam 1979 dan dilabel sebagai organisasi pengganas oleh Jabatan Negara hingga 2012.


Walaupun begitu, ahli politik AS dari kedua-dua parti termasuk Rudy Giuliani dan Newt Gingrich telah memberikan ucapan berbahasa kepada MEK pada masa lalu.


Rangkaian akaun palsu paling aktif pada tahun 2017 dan sekali lagi pada akhir 2020, kata Facebook. Secara keseluruhan, lebih daripada 300 akaun, halaman dan kumpulan di Facebook dan Instagram telah dihapus sebagai sebahagian daripada tindakan syarikat. Kira-kira 112,000 orang mengikuti satu atau lebih akaun Instagram.


Dalam beberapa kes, akaun palsu itu menggunakan gambar selebriti Iran atau tokoh pembangkang yang meninggal dunia. Sebilangan kecil akaun Instagram yang baru nampaknya menggunakan gambar profil yang dihasilkan komputer.

Facebook Padamkan Ratusan Akaun Anti-Iran dan Albania Buzzer Palsu Facebook Padamkan Ratusan Akaun Anti-Iran dan Albania Buzzer Palsu Reviewed by thecekodok on 3:52:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.