Facebook tidak akan memberitahu 533 juta pengguna yang datanya telah dibocorkan

 


Hujung minggu lalu, data kepunyaan 533 juta pengguna Facebook bocor di forum dalam talian. Walaupun jumlahnya cukup besar, Facebook tidak mempunyai rancangan untuk memberitahu pengguna yang datanya terdedah dalam kebocoran ini.

Reuters melaporkan, seorang jurucakap Facebook mengatakan ada dua sebab mengapa mereka tidak akan memberitahu ratusan juta pengguna yang datanya telah bocor.


Pertama, syarikat Mark Zuckerberg tidak begitu pasti pengguna mana yang hendak diberitahu. Selain itu, pengguna juga tidak dapat melakukan apa-apa untuk memperbaiki data yang sudah terkena dalam talian, seperti yang dikutip oleh Reuters, Kamis (8/4/2021).Dalam catatan blog yang dikeluarkan pada hari Selasa (6/4) Facebook menjelaskan bahawa data peribadi milik ratusan juta pengguna diambil oleh orang yang tidak bertanggungjawab melalui perkhidmatan import kenalan menggunakan teknik 'mengikis'.


Facebook mengatakan kejadian ini berlaku sebelum September 2019 dan melanggar dasar mereka. Facebook kemudian menampal celah dalam perkhidmatan import kenalan untuk menghentikan pengumpulan data.


Data yang dikumpulkan adalah dalam bentuk tarikh lahir, lokasi, nama penuh, e-mel dan nombor telefon. Tidak ada maklumat sensitif seperti maklumat kewangan, kesihatan atau kata laluan tetapi data peribadi yang terdedah dapat digunakan oleh penggodam atau orang lain yang tidak bertanggungjawab.


Oleh kerana Facebook tidak akan memberitahu pengguna jika data mereka telah dibocorkan, anda yang bimbang bahawa anda telah menjadi mangsa kebocoran data dapat memeriksanya melalui laman web Have I Been Pwned.


Setelah memasuki laman web, cukup masukkan alamat e-mel atau nombor telefon anda untuk mengetahui sama ada data anda terdedah kepada kebocoran data Facebook atau kebocoran data besar-besaran yang lain.

Facebook tidak akan memberitahu 533 juta pengguna yang datanya telah dibocorkan Facebook tidak akan memberitahu 533 juta pengguna yang datanya telah dibocorkan Reviewed by thecekodok on 5:38:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.