Fakta Makmal Wuhan yang (Masih) Disyaki Bocor Corona

 


Beberapa pihak masih mengesyaki makmal Institut Virologi Wuhan (WIH) sebagai sumber awal COVID-19 atau wabak virus korona. Teori ini telah berulang kali dibantah oleh China dan banyak saintis. Laporan penyiasatan baru-baru ini dari WHO juga menilai kemungkinan ini berlaku. Tetapi masih ada yang tidak berpuas hati, misalnya, Amerika Syarikat, yang menganggap laporan WHO tidak menyeluruh.

Apakah beberapa fakta menarik mengenai makmal virus berbahaya ini? Berikut adalah ringkasan yang disusun dari pelbagai sumber.


1. Pengumpulan VirusInstitut ini merupakan pusat Pusat Pengumpulan Budaya Virus China, yang merupakan sejenis bank virus dengan jumlah terbesar di rantau Asia. Menurut laman webnya, terdapat sekurang-kurangnya 1,500 jenis virus yang dikaji di sana, ada di antaranya berbahaya.


2. Keselamatan Tahap Tertinggi


Makmal WIH mempunyai tahap keselamatan makmal maksimum yang dirancang untuk menangani patogen Kelas 4 (P4), yang merupakan nama virus berbahaya bagi manusia seperti Ebola. Di samping itu, terdapat juga makmal yang berasingan dengan tingkat P3.


3. Ratusan Billion Kos Pembangunan


Kos pembuatan Institut Virologi Wuhan mencapai USD 42 juta atau sekitar Rp 650 miliar. Pembinaan bermula pada tahun 2003 dan baru siap pada tahun 2015 atau lebih dari 1 dekad, kemudian dibuka secara rasmi pada tahun 2018.


4. Amerika Syarikat Dibiayai Bersama


Salah satu sumber dana adalah kerajaan Amerika Syarikat, walaupun jumlahnya belum jelas. Institut Kesihatan Nasional AS, sebuah institusi kesihatan AS, telah memberikan geran penyelidikan bernilai USD 3.7 juta. Makmal ini juga bekerjasama rapat dengan institusi di AS dan Kanada, iaitu Galveston National Laboratory di University of Texas dan National Microbiology Laboratory di Kanada.


5. Ada pertolongan dari Perancis


Negara lain yang cukup aktif terlibat dalam pembinaan makmal ini adalah Perancis melalui Center International de Recherche en Infectiologie, makmal yang dimiliki oleh negara Eropah dan perunding pembinaannya juga adalah orang Perancis bernama Alain Merieux.


6. Meneliti Virus pada Kelawar


Virus pada kelawar adalah antara yang dikaji di WIH. Salah seorang penyelidik bernama Zhou Peng adalah pakar dalam penyelidikan virus kelawar. "Kami berada di garis depan kajian mekanisme kekebalan pada kelawar, yang membawa virus untuk waktu yang lama. Kelelawar membawa virus tetapi tidak dijangkiti oleh mereka. Mereka memberi harapan kepada manusia dalam kajian terhadap virus," katanya pada 2018.


7. Wabak SARS menjadi pencetus


China memutuskan untuk mendirikan makmal penyelidikan di Institut Virologi Wuhan setelah mereka mengalami wabak SARS pada tahun 2002 dan 2003. Wabak SARS, jenis koronavirus lain, membunuh 775 orang dan menjangkiti lebih dari 8.000 penderita.

Fakta Makmal Wuhan yang (Masih) Disyaki Bocor Corona Fakta Makmal Wuhan yang (Masih) Disyaki Bocor Corona Reviewed by thecekodok on 10:01:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.