Fakta mengenai Varian Corona India


Varian korona baru di India membimbangkan banyak negara kerana terdapat peningkatan kes besar di sana. Para pakar bahkan menduga ada kemungkinan mutasi virus tersebut boleh masuk ke mana - mana negara.Memetik CNN , ahli epidemiologi Universiti Griffith Australia, Dicky Budiman menduga bahawa varian virus korona India (COVID-19) B1617, yang juga disebut sebagai 'dual mutan'. Ia disebut dual mutan kerana varian virus ini mengandung dua mutasi di dalamnya, yaitu L4525 dan E484Q.


Walaupun negara Bollywood kini dilanda apa yang disebut dunia sebagai 'COVID-19 Tsunami'. Berikut adalah fakta sementara mengenai varian COVID-19 B1617 :1. Berapa banyak varian ini terdapat di India?

Data pada masa ini terhad kerana kurangnya ujian sampel yang meluas di seluruh India. Bulan lalu, Kementerian Kesihatan India melaporkan bahawa varian tersebut terdapat dalam 15% hingga 20% sampel yang dipesan dari negeri Maharashtra. Maharashtra menyumbang lebih daripada 60% daripada semua kes aktif di India.


Varian ini juga telah muncul di lebih dari selusin negara di seluruh dunia, menurut pangkalan data GISAID global. Mereka merangkumi United Kingdom, Amerika Syarikat, Singapura dan Australia.


2. Vaksin semasa tidak berkesan terhadap B1617?

Walaupun terdapat data yang terhad, Dr Alain Lamarre, ahli imunologi dan ahli virologi di Institut sains de la recherche (INRS) di Kota Quebec, mengatakan bahawa kedua-dua mutasi yang terdapat pada B1617 dikaitkan dengan tindak balas antibodi yang lebih teruk.


Itu bermaksud antibodi yang dikembangkan melalui vaksin atau jangkitan COVID-19 sebelumnya mungkin kurang berkesan untuk meneutralkan versi baru penyakit ini. Walau bagaimanapun, sama ada vaksin gagal dilindungi daripada varian baru ini atau orang yang mempunyai sistem imun yang sangat lemah tetap tidak diketahui.


3. Adakah lebih mudah berjangkit?

Oleh kerana ujian sampel terhad, para saintis belum dapat menentukan dengan tepat bagaimana gabungan kedua-dua mutasi mempengaruhi seberapa menularnya varian baru.


Dr Cora Constantinescu dari Hospital Kanak-kanak Alberta di Calgary mengatakan varian tersebut nampaknya lebih menular sekurang-kurangnya 20%. Tetapi bukan kerana virus itu sendiri, para pakar percaya ada faktor lain di negara ini yang mungkin menyumbang kepada penyebarannya dengan cepat di sana.


Dr Zain Chagla, pakar penyakit berjangkit mengatakan bahawa pusat bandar itu berpenduduk padat. Lebih-lebih lagi, rumah di negara ini dipenuhi oleh banyak ahli keluarga dari generasi ke generasi dengan ruang yang tidak berventilasi.


"Adakah kerana situasi yang menyebabkan kadar penularan dan penyebaran super tinggi, atau ada sesuatu yang berbeza secara biologi mengenai varian ini? Atau gabungan keduanya?" Chagla berkata.

Fakta mengenai Varian Corona India Fakta mengenai Varian Corona India Reviewed by thecekodok on 3:58:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.