Foto Menakjubkan Bukit Pasir Beku Warna Merah di Marikh


 Permukaan Planet Marikh mempunyai pelbagai jenis, termasuk bukit pasir yang kali ini ditangkap dalam keadaan beku. Pemandangannya sungguh menakjubkan.

Diambil dari orbit Marikh oleh Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) NASA yang menggunakan kamera kuat bernama HiRise, foto ini, yang baru-baru ini disiarkan di Instagram NASA, menunjukkan bukit-bukit merah dengan garis-garis hitam dan putih.


"MRO memancarkan kembali gambar khas yang diambil dari Planet Marikh, yang diambil oleh kamera HiRISE kami yang kuat, yang kali ini menunjukkan gambar menakjubkan dari bukit pasir beku," tulis NASA ."Padang pasir ini menempati kawah sepanjang 5 kilometer, yang terdapat di dataran tinggi utara MMarikhars. Garis-garis dan ciri-ciri lain adalah hasil dari ais luhur," tambah agensi angkasa AS.


Kamera HiRISE itu sendiri telah mengorbit dengan MRO dan mempelajari Marikh sejak tahun 2006. Berkat teknologi yang disematkan, kamera ini dapat menangkap permukaan Marikh dengan resolusi terperinci.


Sebaliknya, banyak kapal angkasa mengorbit Marikh untuk menjalankan penyelidikan. NASA mempunyai Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Odyssey dan Maven. Kemudian agensi angkasa Eropah, European Space Agency (ESA), mempunyai Mars Express dan ExoMars Trace Gas Orbiter.


Ternyata agensi angkasa India, Indian Space Research Organisation, mempunyai Mars Orbiter Mission, yang juga dikenal sebagai Mangalyaan. Pesawat ini telah mengorbit Marikh sejak 24 September 2014.


Yang terbaru ialah kapal angkasa Tianwen-1 dari China dan Hope dari Emiriah Arab Bersatu. Kedua-dua negara adalah pendatang baru untuk menjalani misi penyelidikan di Planet Marikh.

Foto Menakjubkan Bukit Pasir Beku Warna Merah di Marikh Foto Menakjubkan Bukit Pasir Beku Warna Merah di Marikh Reviewed by thecekodok on 5:17:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.