Google Menafikan Platform down

 


Google menafikan bahawa sistem ini lumpuh, yang menyebabkan sebilangan platformnya tidak dapat diakses, Khamis (8/4). Syarikat itu mendakwa sistem ini berfungsi seperti biasa.

Melalui pernyataan bertulis (8/4/2021), Google menjelaskan bahawa untuk mengetahui status kelumpuhan sistem Google, anda boleh melayari papan pemuka rasmi Google dan tidak berdasarkan laman web Down Detector.


Berdasarkan pemerhatian,  papan pemuka Google menunjukkan bahawa semua platformnya kelihatan hijau, yang bermaksud tidak ada kelumpuhan dalam semua perkhidmatannya.Di papan pemuka, terdapat juga sejarah pengesanan kelumpuhan sistem yang dapat dilihat dalam beberapa hari terakhir. Namun, papan pemuka menunjukkan masalah pada 19 Februari 2021, iaitu perkhidmatan Google Analytics.


Ini ditunjukkan dengan tanda oren, yang bermaksud bahawa perkhidmatan telah terganggu.


Sebelumnya, perkhidmatan down Google dikeluhkan oleh pengguna, dan Down Detector merekodkan aduan bermula pada pukul 12.00 .


Berdasarkan peta di Down Detector, banyak laporan disampaikan oleh pengguna di Indonesia. Malah laporan mengenai gangguan perkhidmatan Google juga datang dari Singapura.


Perkhidmatan Google yang mempunyai kesan termasuk mesin pencari Google, Google Meet, YouTube, Gmail ke Google Drive.

Google Menafikan Platform down Google Menafikan Platform down Reviewed by thecekodok on 5:34:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.