Google Menarik Diri dari Acara MWC 2021

 


Apa yang akan berlaku pada arena teknologi dunia tanpa kehadiran Google. Tetapi itulah yang berlaku dengan Mobile World Congress 2021, yang ditinggalkan Google kerana wabak tersebut.

Google memastikan bahawa ia tidak akan mengambil bahagian dalam acara Mobile World Congress (MWC) 2021 di Barcelona, ​​Sepanyol yang akan diadakan di luar talian pada bulan Jun.


Keputusan Google tentu akan memberi kesan besar kepada MWC, kerana sejauh ini mereka adalah syarikat terbesar yang telah mengesahkan bahawa mereka tidak akan hadir di MWC 2021. Sebelum ini ada juga Nokia, Ericsson, Sony, dan Oracle yang juga memutuskan perkara yang sama ."Memandangkan keadaan semasa mengenai sekatan perjalanan dan protokol COVID-19, Google telah memutuskan untuk tidak menghadiri Mobile World Congress tahun ini. Kami akan terus berkolaborasi dengan GSMA dan menyokong rakan kami melalui peluang maya. Kami berharap dapat bertemu dengan anda di Barcelona pada tahun 2022., "tulis Google.


Pada bulan Februari, GSMA - penganjur MWC - membuat keputusan kontroversial, iaitu mengadakan MWC 2021 di luar talian, dan hanya menangguhkan waktu acara, dari bulan Mac hingga Juni.


Lebih buruk lagi, mereka hanya memerlukan protokol standard untuk menangani penyebaran COVID-19, seperti memakai topeng dan hasil ujian negatif 72 jam sebelum ketibaan.


Menurut banyak pihak, protokol seperti ini tidak mencukupi untuk mencegah penyebaran COVID-19 pada acara sebesar MWC. Mereka bahkan tidak menghendaki peserta diberi vaksin sebelum menghadiri acara tahunan.


Sebelum ini dilaporkan bahawa Ericsson adalah syarikat pertama yang mengumumkan bahawa ia tidak akan bergabung dengan MWC tahun ini. Mereka juga menjadi syarikat pertama yang menarik diri dari MWC tahun lalu yang kemudiannya dibatalkan sepenuhnya.


"Memandangkan kesan berterusan COVID-19 dan pertimbangan utama bagi pekerja kami, kesihatan dan kesejahteraan mereka, kami telah memutuskan untuk tidak mengambil bahagian dalam MWC 2021," kata Ericsson dalam kenyataan rasminya.


Nokia mengikuti langkah Ericsson untuk tidak menghadiri MWC 2021 secara langsung kerana menganggap kesihatan pekerja dan penggunanya. Tetapi mereka tetap akan hadir secara hampir.


"Oleh kerana acara ini bersifat antarabangsa dan dengan vaksinasi global masih pada tahap awal, kami telah mempertimbangkan keputusan untuk berpartisipasi hanya dalam acara maya," kata Nokia dalam pernyataan rasminya.


Senarai syarikat yang memutuskan untuk menarik diri dari MWC 2021 terus berkembang, termasuk Sony, Facebook dan Oracle. Facebook mengatakan bahawa ia mempunyai polisi syarikat untuk tidak menghadiri acara secara fizikal sehingga akhir Jun 2021.

Google Menarik Diri dari Acara MWC 2021 Google Menarik Diri dari Acara MWC 2021 Reviewed by thecekodok on 6:22:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.