Harga HP Baru Harga Meningkat Kerana Kekurangan Cip

 


Seperti bom masa, kelangkaan kerepek akibat pandemi COVID-19 akan memberi kesan kepada pengeluaran telefon bimbit baru. Risikonya adalah, harga telefon bimbit baru boleh melambung tinggi.

Kekurangan cip pemproses yang melanda industri elektronik semakin teruk. Bermula dari pandemi virus korona, kekurangan cip diramalkan akan berlaku hingga tahun 2022 dan berdampak pada kenaikan harga telefon bimbit.


Cip pemproses adalah komponen penting dalam pembuatan produk elektronik, termasuk telefon pintar. Stok kerepek yang semakin jarang menyebabkan kelewatan rantaian bekalan komponen telefon pintar ini kepada pengeluar.Sejak tercetusnya wabak COVID-19, banyak kilang cip di China telah menutup aktiviti perindustrian mereka. Keadaan ini diperburuk oleh pembelian panik dari beberapa syarikat untuk mendapatkan stok mereka.


Ini menyebabkan lonjakan harga chip yang hebat. Cip mikrokontroler dari STMicroelectronics telah meningkat tujuh kali ganda, dari USD 2 menjadi USD 14.


Syarikat gergasi mudah alih seperti Samsung, Xiaomi dan Realme telah mengesahkan kekurangan ini. Dikutip dari Reuters, Ahad (4/4/2021), Ketua Pegawai Eksekutif Samsung dan Elektronik Samsung, Koh Dong-jin, mengatakan telah terjadi ketidakseimbangan dalam penawaran permintaan dengan penawaran pemproses telefon pintar yang dibuat oleh Qualcomm.


"Kekurangan ini telah mencapai tahap yang melampau," tulis naib presiden Xiaomi di media sosial. Kekurangan stok cip di pasaran global telah memungkinkan kenaikan harga jual telefon Xiaomi.


Kekurangan cip pemproses juga membuat jurucakap Realme bersuara. Dia mendedahkan bahawa cip yang dihasilkan oleh Qualcomm telah habis, jadi Qualcomm menghadapi kesulitan memenuhi permintaan vendor.


Sebaliknya, Foxconn, yang merupakan syarikat yang mengeluarkan sejumlah produk elektronik, juga terjejas. Apple, yang merupakan salah satu pelanggan terbesar Foxconn, telah menangguhkan pelancaran lini iPhone 12 dan lain-lain.


Beberapa pengeluar cip telah merancang untuk berkembang. Namun, ini pasti tidak dapat direalisasikan dalam masa terdekat memandangkan proses pengeluaran yang rumit dan kompleks.


Sebaliknya, permintaan yang semakin meningkat untuk telefon bimbit baru dengan adanya WFH dan kebijakan pembelajaran jarak jauh, serta kewujudan beberapa syarikat pembuatan telefon bimbit yang terus melepaskan peranti baru semakin menyebabkan ketidakseimbangan antara penawaran dan permintaan cip.


Peningkatan kos pengeluaran kerana harga cip yang sangat mahal secara automatik akan memaksa syarikat telefon bimbit untuk menaikkan harga jualan telefon bimbit baru.

Harga HP Baru Harga Meningkat Kerana Kekurangan Cip Harga HP Baru Harga Meningkat Kerana Kekurangan Cip Reviewed by thecekodok on 4:38:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.