iMessage Hadir ke Android, Tetapi ...

 


Apple nampaknya ingin mempersembahkan perkhidmatan pesanannya, iMessage, untuk peranti Android. Tetapi niat itu gagal.

Ini terungkap oleh Epic Game ketika menyampaikan dokumen yang menunjukkan bagaimana Apple dapat memperluas ketersediaan iMessage ke Android tetapi memutuskan untuk tidak melakukannya sebagai bentuk penguncian platform.


Dalam dokumen itu, dijelaskan bahawa salah seorang eksekutif Apple, Eddy Cue - yang kini merupakan Naib Presiden Kanan Perisian dan Perkhidmatan Internet - mendorong untuk membawa iMessage ke Android pada awal 2013. Dia bahkan ingin mengerahkan pasukan khas untuk mewujudkannya.


"Kami benar-benar perlu membawa iMessage ke Android. Saya telah meminta beberapa orang untuk menyelidiki ini, tetapi kami harus bekerja dengan pantas dan menjadikan ini sebagai projek rasmi," tulis Cue dalam e-mel.


Hasrat Eddy adalah sebagai tindak balas kepada desas-desus bahawa Google akan memperoleh WhatsApp. Dia bimbang bahawa gergasi carian internet akan menjadi penguasa perkhidmatan pesanan dunia, sehingga iMessage akan kehilangan daya tariknya.


Malangnya, apa yang ingin dilakukan oleh Eddy mendapat reaksi negatif dari Craig Federighi (kini Naib Presiden Kanan Kejuruteraan Perisian Apple). Dalam pertukaran e-mel, Federighi menyiratkan bahawa iMessage lintas platform akan mendorong ibu bapa yang ingin memberikan iPhone kepada anak-anak mereka dan memilih Android kerana lebih murah.


"Sekiranya tidak ada strategi untuk menjadi perkhidmatan pesanan utama bagi kebanyakan pengguna mudah alih, saya khawatir iMessage di Android hanya akan berfungsi untuk menghilangkan halangan bagi keluarga iPhone yang memberikan telefon Android kepada anak-anak mereka," tulis Federighi dalam balasan e-mel.


Nasib baik Google tidak mengambil WhatsApp dan mereka tidak begitu konsisten dengan perkhidmatan pesanan mereka. Walaupun begitu, eksklusiviti iMessage sekarang tidak lagi mempunyai faedah besar bagi Apple sendiri, memandangkan pilihan perkhidmatan pesanan segera yang tidak kurang selamat dan kaya dengan ciri.


Walau bagaimanapun, Epic Games menggunakan eksklusiviti iMessage sebagai contoh bagaimana amalan monopoli Apple tetap berkuasa.

iMessage Hadir ke Android, Tetapi ... iMessage Hadir ke Android, Tetapi ... Reviewed by thecekodok on 6:38:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.