Ini adalah pembangun permainan terbesar di dunia, dengan penghasilan USD10 bilion

 


Orang dalam TiMi Studios bocor bahawa mereka telah menghasilkan USD 10 bilion  pada tahun 2020. Jumlah ini menjadikan mereka pembangun permainan terbesar di dunia.

TiMi Studios adalah anak syarikat Tencent Games yang melahirkan tajuk permainan terkenal seperti Honor of Kings dan Call of Duty Mobile. Mereka memanfaatkan momentum selama wabak 2020 dan telah memperoleh keuntungan besar.


Menurut laporan eksklusif oleh Reuters, orang dalam dari studio tersebut membocorkan bahawa TiMi Studios telah menjana AS $ 10 bilionpada tahun 2020. Sekiranya maklumat yang dibocorkan terbukti betul, ia akan menjadikan TiMi Studios sebagai pembangun permainan video terbesar. 


TiMi Studios sendiri menyumbang sekitar 40% daripada jumlah keuntungan Tencent. Sekiranya anda melihat semua studionya, Tencent telah menjana 156.1 bilion yuan , yang merupakan USD 23 bilion dari penjualan permainan dalam talian pada tahun 2020. Untuk semua studio Tencent, mereka bertindak secara bebas dan bahkan saling bersaing.


Pendapatan TiMi Studios yang besar, dapat memberikan peluang yang lebih besar bagi mereka untuk mengatasi permainan mudah alih dengan mengembangkan permainan AAA di konsol dan PC. Dia juga berencana untuk membuat permainan AAA yang diilhami oleh filem berjudul Ready Player One. Ini dilakukan untuk bersaing dengan syarikat besar lain di Jepun, Korea, Eropah dan Amerika Syarikat.


Kejayaan Tencent tidak menghairankan bagi mereka yang sudah mengetahui pergerakannya. Sebenarnya, banyak studio besar telah beralih ke Tencent untuk mendapatkan bantuan dalam mengembangkan permainan PC dan konsol ke platform mudah alih.


Tencent juga merancang untuk membina lebih banyak studio permainan di luar negara, dengan tujuan untuk membuat kandungan asli yang mempunyai daya tarikan global. Ini berlaku tidak hanya untuk TiMi Studios, tetapi juga untuk Lightspeed dan Quantum Studios, yang terutama terletak di Los Angeles.


Menurut Reuters, pengembangan ini mensasarkan separuh pendapatan Tencent berasal dari studio luar negara mereka, yang pada tahun 2019 hanya sekitar 23%. Tencent kemungkinan akan memanfaatkan momentum ini untuk terus bertambah besar.

Ini adalah pembangun permainan terbesar di dunia, dengan penghasilan USD10 bilion Ini adalah pembangun permainan terbesar di dunia, dengan penghasilan USD10 bilion Reviewed by thecekodok on 6:55:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.