Kebocoran Data Pengguna 533 Juta, Ini adalah Penjelasan Facebook


 Kes kebocoran data dari pengguna Facebook terbongkar. Sebanyak 533 juta maklumat peribadi, mulai dari nombor telefon hingga identiti pengguna, tersebar di internet. Bagaimana Facebook bertindak balas?

Rangkaian sosial terbesar di dunia mengesahkan bahawa kebocoran data ini benar-benar berlaku. Namun, ia berlaku sejak dulu, iaitu pada tahun 2019.


"Ini adalah data lama yang sebelumnya dilaporkan pada tahun 2019. Kami mendapati ia telah menyelesaikan masalah ini pada bulan Ogos 2019," kata seorang jurucakap Facebook .


Namun, menurut Alon Gal, CTO Hudson Rock yang menemui kebocoran ini, data tersebut cenderung disalahgunakan. Penggodam dapat menggunakan data peribadi seperti nombor telefon dan lain-lain untuk menyalahgunakan.


"Kebocoran ini sepertinya tidak dilaporkan dan pada masa ini pangkalan data menjadi lebih membimbangkan. Penjenayah pasti akan menggunakan maklumat tersebut untuk penipuan, penggodaman dan pemasaran," kata Gal.


Maklumat sensitif ini yang dibocorkan di internet merangkumi nombor telefon, identiti pengguna Facebook, nama penuh, lokasi, hari lahir, dan alamat e-mel pengguna.


Pengguna Facebook yang berasal dari AS paling terjejas, iaitu 32 juta, 28.8 juta pengguna Arab Saudi, 11 juta pengguna di UK, 6.9 juta pengguna di Emiriah Arab Bersatu, 6.1 juta pengguna dari India. Sementara itu, data peribadi pengguna Facebook yang beredar di darkweb berjumlah 130,331.


Ini bukan kali pertama kebocoran data pengguna berlaku di Facebook. Cambridge Analytica, yang secara kebetulan adalah syarikat perunding dari UK dan juga pihak ketiga untuk Facebook, mengambil 87 juta data peribadi pengguna Facebook tanpa persetujuan syarikat.


Data pengguna Facebook digunakan untuk keperluan iklan politik dan membantu kempen Donald Trump untuk merebut jawatan presiden AS pada tahun 2016. Skandal ini didedahkan oleh The Guardian dan The New York Times pada tahun 2018.

Kebocoran Data Pengguna 533 Juta, Ini adalah Penjelasan Facebook Kebocoran Data Pengguna 533 Juta, Ini adalah Penjelasan Facebook Reviewed by thecekodok on 5:05:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.