Kedai Dalam Talian Jack Ma Meresahkan Kerajaan China


 Alibaba terus disiasat oleh pemerintah China, walaupun telah didenda $ 2.8 bilion untuk tindakan monopoli. Ada satu lagi perkara yang membimbangkan pemerintah China mengenai Alibaba, iaitu perniagaan media, yang ternyata berleluasa.

Alibaba terkenal dengan platform membeli-belah dalam talian yang popular Taobao dan Tmall. Tetapi nampaknya empayar media tidak kecil, ada surat khabar, media penyiaran, platform media sosial, agensi iklan kepada syarikat filem itu sendiri.


Alibaba, antara lain, South China Morning Post, media Britain yang popular di Hong Kong, saham 30% di media sosial Weibo, pelaburan di Bilibilibili, laman web seperti YouTube, media digital 36Kr dan banyak lagi.


"Jelas bahawa kawalan maklumat, media, dan data peribadi Alibaba di China jauh lebih besar daripada kawalan raksasa teknologi di negara lain," kata Zhu Ning, seorang penganalisis dari Shanghai Advanced Institute of Finance.


Alibaba telah menunjukkan bahawa kekuatan media digunakan untuk menyuarakan agendanya. Disember lalu, media perniagaan Huxiu, yang dibiayai oleh Ant Group, anak syarikat Alibaba, menjalankan editorial yang mengkritik peraturan antimonopoli. Diperkirakan bahawa ini akan menghalang pertumbuhan syarikat internet dan merosakkan daya saing ekonomi China.


Beberapa ketika kemudian, artikel pro Alibaba dikeluarkan dari laman webnya. Kejadian lain melibatkan media sosial Weibo di mana Alibaba adalah pemegang saham kedua terbesar. Mereka diketahui menyensor perbincangan sepihak mengenai eksekutif Alibaba.


Ini kemudian dikritik oleh media negara China, People's Daily. "Sungguh mengagumkan betapa kuatnya Alibaba dalam membentuk pendapat umum," tulis mereka.


Akibatnya, pengawal selia semakin tidak selesa dengan kawalan media Alibaba. Baru-baru ini dikhabarkan meminta mereka menjualnya atau mengurangkannya.

Kedai Dalam Talian Jack Ma Meresahkan Kerajaan China Kedai Dalam Talian Jack Ma Meresahkan Kerajaan China Reviewed by thecekodok on 4:04:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.