Korea Utara Menyiapkan Pasukan Drone Bunuh Diri Teknologi Canggih

 


Tentera Korea Utara (Korea Utara) baru-baru ini telah berjaya menjalankan ujian pengintaian dan penggunaan serangan pasukan drone tanpa pemandu. Drone ini dilengkapi dengan teknologi canggih.

Dikutip dari Daily NK, drone tanpa pemandu adalah fokus penting perhatian tentera Korea Utara kerana pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menyebut pembangunan mereka sebagai tugas penting bagi negara ini.


Pengujian dilakukan selama tiga hari mulai 10 April di sebuah kemudahan ujian di Kabupaten Banghyun di kota Gusong, Provinsi Pyongan Utara. Penyelidik, jurutera dan pegawai lain dari Jabatan Industri Senjata, Akademi Sains Pertahanan Nasional, dan Kajian Biro Senjata Kementerian Pertahanan memerhatikan ujian tersebut.Pihak berkuasa tentera Korea Utara ingin menyelesaikan ujian menjelang 15 April, ulang tahun pengasas negara Kim Il Sung, dan memberitahu pemimpin negara pada 14 April bahawa mereka telah berjaya melakukan ujian penstabilan data taktik dan teknikal terakhir drone tersebut.


Kepimpinan tentera nampaknya sangat didorong oleh ujian yang berjaya. Kim Jong Un dilaporkan menyampaikan "pesan terima kasih" yang ditandatangani secara peribadi. Dia mengatakan bahawa ujian yang berjaya ini meletakkan asas lain untuk mempromosikan kemajuan dan kekuatan Tentera Rakyat Korea.


Pihak berkuasa tentera khususnya menekankan kenyataan bahawa negara itu telah menyelesaikan pengembangan drone ofensif yang mampu melakukan serangan bunuh diri yang tepat terhadap pasukan musuh.


Sementara itu, pihak berkuasa Korea Utara mengaku berjaya menguji drone tanpa pemandu yang dilengkapi dengan teknologi kawalan sejagat. Kejayaan ini dilaporkan akan diteruskan dalam bentuk perkembangan baru dalam tempoh lima tahun akan datang.


Pencapaian ini boleh menambahkan kebimbangan Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun mengenai pembangunan peralatan pertahanan negara komunis itu. Perlu diketahui, ketiga negara ini telah memberikan sekatan ekonomi terhadap pemerintah Pyongyang yang semakin berkeras untuk mengembangkan kemampuan peluru berpandu balistik antarbenua.

Korea Utara Menyiapkan Pasukan Drone Bunuh Diri Teknologi Canggih Korea Utara Menyiapkan Pasukan Drone Bunuh Diri Teknologi Canggih Reviewed by thecekodok on 3:52:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.