Laporan Prestasi Wahed Invest 19-23 April 2021

                     


Kajian Pasaran  19-23 April 2021


Pulangan minggu ke minggu (19-23 Apr 2021)

  • HLAL : -0.4%
  • MMID : +1.6%
  • RHB IBF : -0.3%
  • GOLD : +0.6%

Dana yang digunakan oleh Wahed Invest dicampuradukkan minggu lalu. S&P 500 merosot sedikit setelah cadangan Presiden Biden untuk meningkatkan cukai keuntungan modal menggegarkan pasaran ekuiti. Pentadbiran juga merancang untuk menaikkan cukai pendapatan untuk golongan kaya. Di samping itu, lonjakan kes COVID-19 di India dan di tempat lain di Asia telah membuat para pelabur cemas.


KLCI tidak berubah pada 1608 mata. Kaunter sarung tangan sekali lagi menyokong indeks tersebut kerana kes COVID-19 melonjak secara tempatan dan serantau, mencetuskan kebimbangan mengenai penguncian lebih lanjut.

Prospek Pasaran  26-30 April 2021

Walaupun cadangan cukai oleh pentadbiran Biden merendahkan sentimen pada hari Jumaat, pasaran dijangka meneruskan lintasan kenaikannya, didorong oleh pemulihan ekonomi yang kuat yang disokong oleh siaran data terbaru seperti pembuatan dan penjualan rumah baru yang semuanya menepati jangkaan. Selain itu, kebanyakan syarikat yang telah mengeluarkan pendapatan 1Q setakat ini telah melaporkan kejutan EPS positif (perolehan per saham), yang memberikan dorongan lebih lanjut ke pasaran ekuiti. Sentimen boleh menjadi masam jika laju vaksinasi melambat dan kes COVID-19 terus mengalami lonjakan besar di seluruh dunia, berpotensi menyeret ekonomi dunia.


KLCI dijangka menyaksikan penyertaan yang lebih rendah minggu ini kerana minggu yang lebih pendek dengan percutian Nuzul Al-Quran pada hari Khamis. Pelabur mungkin mengambil petunjuk dari pergerakan pasaran AS dan serantau sekiranya tiada pemangkin tempatan.


Titik Menekan

Pasaran Lebih Tinggi Datang Dengan Peningkatan Volatiliti


Pulangan Kasar Tahun hingga Tarikh Portfolio

Sangat agresif + 8.5%

Agresif + 4.3%

Agresif Sederhana + 2.0%

Sederhana -2.1%

Konservatif Sederhana -6.1%

Sangat Konservatif -9.6%

Emas -2.6%


Pulangan dari tahun ke tarikh (1 Jan 2021 - 23 Apr 2021)

  • HLAL : +11.6%
  • MMID : +11.2%
  • RHB IBF : -10.7%
  • GOLD : -2.7%


Untuk tahun 2021, HLAL dan MMID naik + 11.6% dan + 11.2% sementara RHB IBF dan GOLD masing-masing turun -10.4% dan -2.7%.


Perhimpunan pasaran ekuiti semasa masih kuat tanpa tanda-tanda pudar. Walaupun begitu, ketika pasaran mencapai tahap baru, turun naik pasti akan selalu ada. Memandangkan rintangan yang dihadapi sepanjang tahun lalu, para pelabur pasti akan lebih bersedia untuk menghadapi kemerosotan yang tidak dijangka pada masa hadapan.


Penarikan balik berkala diharapkan menjadi norma, dipengaruhi oleh kebimbangan mulai dari masalah pajak, ketegangan geopolitik dan ketidakseimbangan pasar, antara lain. Ini terus menyokong kes peruntukan portfolio yang pelbagai dan pendekatan disiplin oleh pelabur.


Info Tentang Wahed 

Wahed Invest merupakan satu platform pelaburan halal dalam talian, iaitu penyedia perkhidmatan pengurusan pelaburan patuh Syariah digital pertama dunia dimana objektif mereka adalah untuk menyediakan atau membuat pelaburan yang halal. 

Wahed Invest perlu dijadikan sebagai pilihan pelaburan anda kerana Ianya adalah pelaburan yang PATUH SYARIAH. Ia telah mendapat Sijil Halal di mana pelaburan Wahed adalah mengikut prinsip Islam tanpa melibatkan sebarang sektor-sektor haram seperti arak, senjata api, judi, riba dan yang seumpamanya.

Bukan itu sahaja, malah Merupakan syarikat yang berteknologi Kewangan Islam Pertama di dunia (Fintech). Pelaburan teknologi digital ini telah diluluskan oleh 3 Penasihat Syariah yang diiktiraf iaitu Dr Aznan Hasan, Mufti Faraz Adam Hanif dan Shaikh Muhammad Ahmad Sultan.

Wahed Invest juga merupakan pelaburan dalam platform Wahed bermula serendah RM100 tanpa tempoh berkunci. Pilihan portfolio pelaburan semasa Wahed termasuk saham AS dan Malaysia, sukuk dan emas.

Wahed Investment berdaftar dengan  web Securities Commision Malaysia (SC). Tugas SC adalah mengawal apa sahaja perkara yang berhubung kait dengan sekuriti bagi melindungi pelabur.
Cara Melabur Wahed Investment

Muat turun aplikasi Wahed Invest di https://wahedinvest.com/get-started dan dapatkan bonus permulaan sebanyak RM10 dengan menggunakan kod ‘MOHISM487 ’ sewaktu pendaftaran.

Malah, jangan lupa masukkan kod rujukan "MOHISM487"untuk dapatkan RM 10 daripada Wahed Invest apabila anda masukkan modal.

Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar. Kami tidak bertanggungjawab terhadap liabiliti bagi hasil perdagangan dan pelaburan anda.

Laporan Prestasi Wahed Invest 19-23 April 2021 Laporan Prestasi Wahed Invest 19-23 April 2021 Reviewed by thecekodok on 5:50:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.