Laporan Prestasi Wahed Invest 22 - 26 March 2021

                                       


Kajian Pasaran  22 - 26 Mac 2021


Pulangan minggu ke minggu (22 - 26 Mac 2021)

  • HLAL + 3.1%
  • MMID 0.0%
  • RHB IBF -5.6%
  • EMAS -0.4%

Dana yang digunakan oleh Wahed Invest mempunyai pulangan bercampur minggu lalu. S&P 500 meningkat 2.0% dengan susut nilai MYR menambah kenaikan 1.1% minggu lalu. Indeks itu meningkat ketika para pelabur bertaruh pada pemulihan yang diharapkan dapat memberikan pertumbuhan ekonomi terpantas sejak tahun 1984. Harga minyak turun minggu lebih rendah setelah naik rollercoaster di mana pasaran pertama kali diserang oleh gelombang ketiga COVID-19 Eropah, sebelum didukung oleh kesesakan Terusan Suez yang secara tidak sengaja dapat melambatkan penghantaran minyak mentah global.


KLCI ditutup pada tahap 1601, lebih rendah daripada minggu sebelumnya. Penurunan ini disebabkan oleh sektor teknologi kerana stok teknologi China merosot ketika pengawal selia AS mula melancarkan undang-undang yang bertujuan untuk membuang syarikat asing dari bursa saham Amerika sekiranya mereka tidak mematuhi piawaian audit AS.


Prospek Pasaran  29 Mac 2021 - 2 April 2021

Pasaran AS dijangka meningkat berikutan penurunan hasil perbendaharaan, disokong oleh sektor tenaga dan teknologi. Kaunter tenaga mungkin mendapat keuntungan daripada harga minyak yang lebih tinggi kerana jambatan Terusan Suez mengganggu bekalan minyak mentah. Sentimen positif yang meluas di pasaran akan meningkatkan stok teknologi. Keprihatinan utama bagi pasaran adalah peluncuran vaksinasi yang perlahan di Eropah yang dapat memperkenalkan semula penutupan. Dari sudut ekonomi, Jerome Powell dan Janet Yellen menyatakan bahawa ekonomi sedang pulih tetapi berterusan Federal Reserve dan sokongan kerajaan adalah wajar.


KLCI mungkin terus melakukan perdagangan dengan berhati-hati, kerana pemulihan ekonomi global terancam oleh perjuangan vaksinasi di Eropah dan gangguan rantaian bekalan yang disebabkan oleh penyumbatan Terusan Suez. Stok tenaga dijangka menjadi tumpuan kerana pelabur akan memantau pertemuan OPEC + yang akan datang untuk membincangkan penurunan pengeluaran.


Titik Menekan

Kepelbagaian Mengurangkan Titik Pelaburan

Untuk tahun 2021, HLAL naik + 7.3% sementara MMID, RHB IBF dan GOLD masing-masing turun -2.1%, -11.0% dan -5.0%.Pulangan dari tahun ke tarikh (1 Jan 2021 - 26 Mac 2021)

  • HLAL + 7.3%
  • MMID -2.1%
  • RHB IBF -11.0%
  • EMAS -5.0%


Sama seperti halangan Terusan Suez baru-baru ini, pelabur berpotensi menghadapi titik pelaburan dalam pelaburan, terutamanya apabila portfolio mempunyai mandat yang menyempit dan mempunyai pendedahan berlebihan di kaunter atau sektor tertentu yang mungkin berprestasi rendah secara tiba-tiba apabila keadaan asas berubah menjadi lebih buruk. Inilah sebabnya mengapa kami selalu mengesyorkan para pelabur untuk mengekalkan kepelbagaian yang sesuai yang dapat membantu menavigasi jalan ke depan.


Ketika kita bergerak maju melewati pandemi COVID-19 pada tahun berikutnya, sangat menggoda untuk mengambil posisi yang besar di sektor-sektor tertentu yang dianggap sebagai penerima manfaat untuk pemulihan ekonomi global. Walau bagaimanapun, pada ketika ini pemulihan masih belum selesai dan terdapat banyak kelemahan pada kebanyakan sektor ekonomi. Dengan ini, pelaburan secara konsisten dalam portfolio yang pelbagai akan membolehkan pelabur mengurangkan penurunannya walaupun titik pelaburan ini mempengaruhi sektor tertentu.Info Tentang Wahed 

Wahed Invest merupakan satu platform pelaburan halal dalam talian, iaitu penyedia perkhidmatan pengurusan pelaburan patuh Syariah digital pertama dunia dimana objektif mereka adalah untuk menyediakan atau membuat pelaburan yang halal. 

Wahed Invest perlu dijadikan sebagai pilihan pelaburan anda kerana Ianya adalah pelaburan yang PATUH SYARIAH. Ia telah mendapat Sijil Halal di mana pelaburan Wahed adalah mengikut prinsip Islam tanpa melibatkan sebarang sektor-sektor haram seperti arak, senjata api, judi, riba dan yang seumpamanya.

Bukan itu sahaja, malah Merupakan syarikat yang berteknologi Kewangan Islam Pertama di dunia (Fintech). Pelaburan teknologi digital ini telah diluluskan oleh 3 Penasihat Syariah yang diiktiraf iaitu Dr Aznan Hasan, Mufti Faraz Adam Hanif dan Shaikh Muhammad Ahmad Sultan.

Wahed Invest juga merupakan pelaburan dalam platform Wahed bermula serendah RM100 tanpa tempoh berkunci. Pilihan portfolio pelaburan semasa Wahed termasuk saham AS dan Malaysia, sukuk dan emas.

Wahed Investment berdaftar dengan  web Securities Commision Malaysia (SC). Tugas SC adalah mengawal apa sahaja perkara yang berhubung kait dengan sekuriti bagi melindungi pelabur.
Cara Melabur Wahed Investment

Muat turun aplikasi Wahed Invest di https://wahedinvest.com/get-started dan dapatkan bonus permulaan sebanyak RM10 dengan menggunakan kod ‘MOHISM487 ’ sewaktu pendaftaran.

Malah, jangan lupa masukkan kod rujukan "MOHISM487"untuk dapatkan RM 10 daripada Wahed Invest apabila anda masukkan modal.

Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar. Kami tidak bertanggungjawab terhadap liabiliti bagi hasil perdagangan dan pelaburan anda.

Laporan Prestasi Wahed Invest 22 - 26 March 2021 Laporan Prestasi Wahed Invest  22 - 26 March 2021 Reviewed by thecekodok on 9:18:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.