Laporan Prestasi Wahed Invest 29 Mac - 2 April 2021

                             


Kajian Pasaran  29 Mac - 2 April 2021


Pulangan minggu ke minggu (29 Mac 2021 - 2 Apr 2021)

  • HLAL - + 0.7%
  • MMID - + 5.8%
  • RHB IBF - + 0.5%
  • EMAS - -0.4%

Dana yang digunakan oleh Wahed Invest naik minggu lalu kecuali EMAS. S&P 500 naik sedikit, melepasi tanda 4000 titik untuk pertama kalinya. Sektor teknologi naik berkat penurunan hasil bon. Sementara itu, harga minyak sedikit meningkat walaupun OPEC + bersetuju untuk meningkatkan pengeluaran minyak secara beransur-ansur dalam beberapa bulan mendatang.


KLCI jatuh di bawah paras 1600 hingga berakhir minggu lalu pada 1585. Indeks menyaksikan penurunan mendadak pada akhir S121, sebahagiannya disebabkan oleh ketidaktentuan politik, sebelum menutup minggu ini lebih kukuh kerana pembelian berterusan di kaunter berkaitan indeks terpilih.


Prospek Pasaran  5-9 April 2021

Walaupun pasaran AS melihat pemulihan dalam teknologi, kitaran diharapkan dapat melihat lebih banyak minat ke depan, terutama setelah pentadbiran Biden mengumumkan cadangan infrastruktur yang menyeluruh. Pelan bernilai USD2.25 trilion merangkumi perbelanjaan baru selama lapan tahun untuk infrastruktur, pembuatan, penyelidikan dan pembangunan, dan tenaga bersih. Ini mungkin sebahagian daripada pakej pemulihan yang dapat mendekati USD4 trilion, yang diharapkan termasuk belanja sosial. Walaupun kesan bersih dalam jangka pendek mungkin agak kecil, kejayaan jangka panjang rancangan ini akan membawa kepada peningkatan pasaran tenaga kerja dan produktiviti yang dapat membantu mengekalkan tahap pertumbuhan di atas rata-rata ekonomi. Walau bagaimanapun, cadangan tersebut akan didanai sebagian oleh kenaikan pajak, yang dapat memaksa syarikat untuk membatasi pembelian balik saham dan dividen.


Sementara itu, KLCI diharapkan dapat menguji semula tahap 1600, setelah jatuh di bawah itu sejak seminggu yang lalu. Pemacu utama untuk pasaran minggu ini adalah kemajuan peluncuran vaksinasi di Eropah dan keyakinan yang berterusan di AS yang dapat menular ke pasaran serantau yang lain.


Titik Menekan

Toleransi Risiko Penyesuaian Lebih Baik Daripada Pelupusan

Untuk tahun 2021, HLAL dan MMID naik + 8.1% dan + 3.5% sementara RHB IBF dan GOLD masing-masing turun -10.6% dan -5.4%.Pulangan dari tahun ke tarikh (1 Jan 2021 - 2 Apr 2021)

  • HLAL - + 8.1%
  • MMID - + 3.5%
  • RHB IBF - -10.6%
  • EMAS - -5.4%


Sama seperti halangan Terusan Suez baru-baru ini, pelabur berpotensi menghadapi titik pelaburan dalam pelaburan, terutamanya apabila portfolio mempunyai mandat yang menyempit dan mempunyai pendedahan berlebihan di kaunter atau sektor tertentu yang mungkin berprestasi rendah secara tiba-tiba apabila keadaan asas berubah menjadi lebih buruk. Inilah sebabnya mengapa kami selalu mengesyorkan para pelabur untuk mengekalkan kepelbagaian yang sesuai yang dapat membantu menavigasi jalan ke depan.


Ketika kita bergerak maju melewati pandemi COVID-19 pada tahun berikutnya, sangat menggoda untuk mengambil posisi yang besar di sektor-sektor tertentu yang dianggap sebagai penerima manfaat untuk pemulihan ekonomi global. Walau bagaimanapun, pada ketika ini pemulihan masih belum selesai dan terdapat banyak kelemahan pada kebanyakan sektor ekonomi. Dengan ini, pelaburan secara konsisten dalam portfolio yang pelbagai akan membolehkan pelabur mengurangkan penurunannya walaupun titik pelaburan ini mempengaruhi sektor tertentu.Info Tentang Wahed 

Wahed Invest merupakan satu platform pelaburan halal dalam talian, iaitu penyedia perkhidmatan pengurusan pelaburan patuh Syariah digital pertama dunia dimana objektif mereka adalah untuk menyediakan atau membuat pelaburan yang halal. 

Wahed Invest perlu dijadikan sebagai pilihan pelaburan anda kerana Ianya adalah pelaburan yang PATUH SYARIAH. Ia telah mendapat Sijil Halal di mana pelaburan Wahed adalah mengikut prinsip Islam tanpa melibatkan sebarang sektor-sektor haram seperti arak, senjata api, judi, riba dan yang seumpamanya.

Bukan itu sahaja, malah Merupakan syarikat yang berteknologi Kewangan Islam Pertama di dunia (Fintech). Pelaburan teknologi digital ini telah diluluskan oleh 3 Penasihat Syariah yang diiktiraf iaitu Dr Aznan Hasan, Mufti Faraz Adam Hanif dan Shaikh Muhammad Ahmad Sultan.

Wahed Invest juga merupakan pelaburan dalam platform Wahed bermula serendah RM100 tanpa tempoh berkunci. Pilihan portfolio pelaburan semasa Wahed termasuk saham AS dan Malaysia, sukuk dan emas.

Wahed Investment berdaftar dengan  web Securities Commision Malaysia (SC). Tugas SC adalah mengawal apa sahaja perkara yang berhubung kait dengan sekuriti bagi melindungi pelabur.
Cara Melabur Wahed Investment

Muat turun aplikasi Wahed Invest di https://wahedinvest.com/get-started dan dapatkan bonus permulaan sebanyak RM10 dengan menggunakan kod ‘MOHISM487 ’ sewaktu pendaftaran.

Malah, jangan lupa masukkan kod rujukan "MOHISM487"untuk dapatkan RM 10 daripada Wahed Invest apabila anda masukkan modal.

Semua pelaburan melibatkan risiko, termasuk kemungkinan kerugian wang yang anda laburkan dan prestasi lalu tidak menjamin prestasi masa akan datang. Sejarah pulangan, pulangan dijangka dan unjuran kebarangkalian disediakan untuk tujuan maklumat dan ilustrasi sahaja dan tidak menunjukkan prestasi masa akan datang yang sebenar. Kami tidak bertanggungjawab terhadap liabiliti bagi hasil perdagangan dan pelaburan anda.

Laporan Prestasi Wahed Invest 29 Mac - 2 April 2021 Laporan Prestasi Wahed Invest  29 Mac - 2 April 2021 Reviewed by thecekodok on 3:37:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.