Laris! Sony Sudah Menjual 7.8 Juta PS5


Sony dikhabarkan telah menjual 7.8 juta PlayStation 5 (PS5) pada 31 Mac. Berbanding dengan pendahulunya, PS4, pada masa yang sama dilancarkan, Sony menjual 7.6 juta konsol.


Sebenarnya, di sebalik pelbagai cabaran yang berkaitan dengan rantaian bekalan dan ketersediaan peranti yang terhad semasa wabak ini, ini tidak menghalang kejayaan penjualan PS5. Pencapaian penjualan global ini menjadikan PS5 sebagai konsol terlaris pada tahun pertama perniagaan Sony.
Malah jumlah pelanggan PlayStation Plus ketika ini mencecah 47.6 juta, meningkat 14.7% dari tahun sebelumnya. Suku keempat PlayStation secara keseluruhan mencapai keuntungan operasi sehingga USD 3,14 bilion pada tahun kewangan 2020 dan merupakan rekod untuk Sony.


Sebelumnya pada bulan April, NPD mengatakan bahawa PS5 adalah konsol paling cepat dalam sejarah AS selama lima bulan pertama ketersediaan. Namun, untuk suku pertama tahun 2021, Nintendo telah menjual lebih banyak unit di Amerika Syarikat daripada PS5 Sony.
Itu tidak menghairankan, memandangkan betapa sukarnya mencari PS5 sejak awal. Mengenai perolehan, PlayStation pada fiskal 2020 mencapai perolehan yang lebih tinggi berbanding tahun 2018 yang mencapai USD 25.04 bilion (sekitar 363.4 trilion rupiah).
Penjualan konsol PlayStation pada fiskal 2020 boleh dikatakan lebih tinggi daripada penjualan di semua generasi PS1 dan PS3. Sebenarnya, satu-satunya perkara yang kelihatan menahan Sony sekarang adalah kemampuan mereka untuk menghasilkan PS5 dengan lebih pantas.
Mungkin dengan kadar pengeluaran PS5 yang lebih pantas, mereka akan dapat mengalahkan angka penjualan pesaing mereka di Amerika Syarikat, Nintendo Switch. Bahkan mungkin mendapat lebih banyak jualan di seluruh dunia.

Laris! Sony Sudah Menjual 7.8 Juta PS5 Laris! Sony Sudah Menjual 7.8 Juta PS5 Reviewed by thecekodok on 5:58:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.