Lyft ingin menjual perniagaan kereta pintarnya kepada Toyota

 


Lyft merombak sepenuhnya Tahap 5, pasukan pembangunan kenderaan autonomi dalamannya. Syarikat bantuan ini mengumumkan bahawa ia merancang untuk menjual bahagian tersebut kepada Toyota dengan harga USD 550 juta .

Kemudian, pengeluar kereta Jepun akan mengintegrasikan pasukan itu ke anak syarikat Woven Planet. Toyota akan membayar Lyft USD 200 juta terlebih dahulu untuk bahagian tersebut, dan selebihnya USD 350 juta selama lima tahun untuk menyelesaikan transaksi. Kedua-dua syarikat itu mengatakan mereka menjangkakan kesepakatan itu akan ditutup pada suku ketiga tahun ini.


Dipetik dari Engadget, Selasa (27/4/2021) Lyft tidak segan silu alasan penjualannya Tahap 5. Selagi kesepakatan itu berjaya, syarikat menjangkakan perbelanjaan R&Dnya akan turun dengan mendadak. Ini adalah langkah penting bagi syarikat ketika mereka berusaha untuk memperoleh keuntungan."Dengan mengandaikan transaksi ditutup dalam jangka masa yang diharapkan dan pemulihan COVID berlanjutan, kami yakin bahawa kami dapat mencapai keuntungan EBITDA yang disesuaikan pada suku ketiga tahun ini," kata John Zimmer, pengasas bersama dan presiden Lyft.


Dengan pengumuman itu, Lyft mengikuti langkah Uber dalam menyerahkan perniagaan kereta tanpa pemandu secara berkesan kepada syarikat lain. Lyft telah mengusahakan teknologi kereta pintar sejak tahun 2017. Walaupun tidak mengalami kemerosotan prestasi seperti Uber, Lyft tetap berada di bawah tekanan untuk memperoleh keuntungan sebanyak mungkin.


Titik utama pengumuman hari ini ialah Toyota juga bekerjasama dengan Aurora, syarikat yang membeli Uber's Advanced Technologies Group tahun lalu, untuk mengembangkan teksi autonomi.


Menjelang akhir tahun 2021, mereka berencana untuk memulakan pengujian van memandu sendiri, dengan tujuan untuk melancarkannya di Uber dan rangkaian pengangkutan lain dalam beberapa tahun ke depan.

Lyft ingin menjual perniagaan kereta pintarnya kepada Toyota Lyft ingin menjual perniagaan kereta pintarnya kepada Toyota Reviewed by thecekodok on 5:26:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.