Masa untuk Bersihkan Sampah Ruang Angkasa, Apa yang Perlu Digunakan?

 


Sampah satelit dan objek lain yang dihantar manusia ke angkasa berisiko bertembung dengan objek lain di orbit Bumi. Permulaan teknologi ruang angkasa sedang menguji cara membersihkan sampah ruang.

Pada 22 Mac, Astroscale, syarikat permulaan yang berpusat di Tokyo, Jepun, bekerjasama dengan agensi angkasa kebangsaan Jepun, JAXA, melancarkan mesin penyingkiran serpihan ruang magnet yang dinamakan End of Life Services oleh demonstrasi Astroscale atau ELSA-d.


Projek ini terdiri daripada dua kapal angkasa. Salah satunya ialah satelit berukuran peti sejuk mini seberat 175 kilogram yang dilengkapi dengan magnet. Objek lain adalah objek yang berbentuk seperti beberapa kotak pizza yang tersusun dan mempunyai plat magnet bulat.


Penerbangan pertama mereka adalah misi demonstrasi, yang dirancang untuk menguji seberapa baik satelit yang lebih besar dapat mengejar satelit yang lebih kecil, sebagai sasaran latihan. Adakah penyelesaian ini akan menghilangkan sampah ruang?


Sekiranya semuanya berjalan lancar, skema seperti ini mungkin merupakan langkah pertama untuk menghilangkan buruj logam yang mengorbit Bumi. Menurut anggaran NASA, sekurang-kurangnya 23 ribu unit muatan dilupuskan, yang terdiri daripada badan roket dan puing-puing lain sepanjang lebih dari 10 cm di seluruh planet ini.


Selain itu, terdapat 500 ribu objek kecil lain dengan panjang antara 1 cm hingga 10 cm. Semua objek ini bergerak sekurang-kurangnya 18,000 batu sejam dan dapat bertahan selama beberapa dekad sebelum memasuki semula atmosfera Bumi dan terbakar.


Semasa berada di orbit, mereka menimbulkan risiko kepada satelit komunikasi komersial, orbit ilmiah dan cuaca, dan tentu saja Stesen Angkasa Antarabangsa yang kini menjadi tempat angkasawan bertugas.


"Kita harus menyedarkan orang bahawa untuk mengurangkan jumlah puing-puing yang ada, kita harus memastikan bahawa setiap satelit yang akan dilancarkan di masa depan dapat dikeluarkan dengan lebih mudah. ​​Semakin banyak satelit dilancarkan, risiko perlanggaran lebih tinggi, "kata Ketua Pegawai Operasi Astroscale. dan bekas pegawai NASA Chris Blackerby.

Sekiranya projek ELSA-d berjaya, pasukan Astroscale akan mula merancang misi kedua untuk mendapatkan penggalak roket peringkat atas Jepun yang meninggal sekitar tahun 2023. Astroscale juga sedang mengusahakan idea lain untuk menghilangkan serpihan dan serpihan ruang yang lebih tua, salah satunya sedang mencipta senjata robotik yang masih dirancang.

Masa untuk Bersihkan Sampah Ruang Angkasa, Apa yang Perlu Digunakan? Masa untuk Bersihkan Sampah Ruang Angkasa, Apa yang Perlu Digunakan? Reviewed by thecekodok on 5:58:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.