Meneka, Berapa Berat Anda di Planet Lain?


 Sekiranya anda peminat semua perkara yang berkaitan dengan angkasa lepas, anda mungkin pernah berfikir: berapa banyak anda menimbang planet lain. Sudah tentu, ia akan berbeza kerana pengaruh gaya graviti. Adakah lebih berat, atau lebih ringan?

Dipetik dari Live Sciene, berat adalah daya yang diberikan graviti pada suatu objek kerana jisimnya. Massa, secara kasar, mengukur inersia objek, ketahanannya untuk dipindahkan atau dihentikan, setelah ia bergerak.


Jisim anda tetap berterusan di seluruh alam semesta, sementara berat badan akan berubah bergantung pada daya graviti yang bertindak pada tubuh, yang berbeza dari planet ke planet.Hukum Graviti Universal Newton mengatakan bahawa segala sesuatu dengan jisim menarik objek apa pun dengan jisim, daya tarikan dengan daya (a) berkadar terus dengan produk dari dua jisim objek dan (b) berkadar songsang dengan kuadrat jarak yang memisahkan pusat mereka.


Ditulis sebagai formula, hukum graviti Newton adalah:


F = G ((mm) / r2)


F adalah daya graviti antara dua objek,

G ialah Pemalar Graviti (6,674 × 10-11 Newton x meter2 / kilogram2),

M adalah jisim planet (kg),

m ialah jisim anda (kg), dan

r adalah jarak (m) antara pusat dua jisim (jari-jari planet).

Cara untuk mengira berat badan anda di planet lain adalah dengan mengira berat badan anda di Bumi, dikalikan dengan graviti permukaan pada planet lain.


Untuk memudahkan anda, berikut adalah senarai daya graviti di planet lain:


Merkuri: 0.38

Venus: 0.91

Bumi: 1.00

Marikh: 0.38

Musytari: 2,34

Zuhal: 1.06

Uranus: 0.92

Neptunus: 1.19

Pluto: 0.06

Sebagai contoh, jika anda mempunyai berat 68 kg di Bumi, berat anda akan 159 kg pada Musytari, 26 kg di Marikh, dan hanya 4 kg pada Pluto.


Lihat sahaja, Mercury dan Mars mempunyai graviti berkadar yang sama walaupun Mars mempunyai ukuran Mercury hampir dua kali ganda. Ukuran Mars yang unggul adalah 1.4 kali diameter Merkuri, mengalahkan kesan jisim tambahan kerana hubungan segi empat terbalik antara graviti dan jarak.


Uranus dan Venus memberikan contoh fenomena ini yang lebih menarik. Walaupun Uranus kira-kira 17.8 kali jisim Venus dan diameter 4,2 kali lebih besar, ia tetap menolak perbezaan graviti permukaan berkadar.

Meneka, Berapa Berat Anda di Planet Lain? Meneka, Berapa Berat Anda di Planet Lain? Reviewed by thecekodok on 4:15:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.