Mengesan lubang hitam pelik di Bumi, berbahaya?

 


Ahli astronomi telah mengesan objek yang sangat disyaki sebagai lubang hitam, dengan lokasi paling dekat dengan Planet Bumi. Lubang hitam, yang dikenali sebagai Unicorn, berjarak 1.500 tahun cahaya dari Bumi, tidak jauh di angkasa.

Mengapa ia dinamakan Unicorn? Lubang hitam berada di buruj Monoceros atau nama lain untuk unicorn. Kedua, jisimnya sangat rendah untuk ukuran lubang hitam, yang kira-kira tiga kali ganda dari cahaya matahari.


"Kerana sistem ini sangat unik dan aneh, tentu saja sesuai disebut The Unicorn," kata pemimpin pasukan penyelidik yang menemuinya, Tharindu Jayasinghe dari Ohio State University.Lubang hitam unicorn ini mempunyai 'kawan', bintang gergasi merah yang hampir menjelang akhir sejarahnya. Bintang itu dikesan oleh beberapa instrumen termasuk NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite.


Dalam penyelidikan ini, cahaya bintang berubah intensiti secara berkala dan juga berubah bentuknya. Maka disyaki ada benda lain yang mempengaruhinya dan kemudian disimpulkan bahawa pelakunya adalah lubang hitam.


Ukurannya, kira-kira tiga kali jisim matahari, memang kecil. Sebagai perbandingan, lubang hitam di pusat Galaksi Bima Sakti dianggarkan mempunyai 4.3 juta kali jisim matahari.


"Sama seperti graviti Bulan mempengaruhi lautan Bumi, menyebabkan gelombang tinggi, begitu juga Lubang Hitam mengubah bintang menjadi bola sepak," kata Todd Thompson, salah seorang penyelidik.


Sangat sedikit lubang hitam yang dijumpai cahaya. Objek ruang ini selalu menarik perhatian, sebahagiannya kerana sifatnya yang dapat menarik apa pun ke dalamnya, termasuk cahaya.

Mengesan lubang hitam pelik di Bumi, berbahaya? Mengesan lubang hitam pelik di Bumi, berbahaya? Reviewed by thecekodok on 3:53:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.