Nasib malang telefon bimbit LG, inovatif dan mewah tetapi ...


 Perniagaan telefon bimbit LG terus menderita dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dan sekarang bahagian ini akhirnya ditutup. Sebenarnya, teknologi di telefon bimbit mereka sebenarnya inovatif dan mewah pada zamannya.

Inovasi yang paling berkesan ialah LG Wing, telefon bimbit terbaru mereka yang berbentuk unik. Kemudian, mereka juga berpeluang memamerkan telefon bimbit layar bergulung, tetapi sekarang dengan penutupan bahagian telefon bimbit LG, nasib telefon bimbit menjadi tidak jelas.


Sekiranya anda melihat lebih jauh, LG sudah lama inovatif. Sebagai contoh, LG G5 menawarkan ciri modular. G5 boleh dikatakan projek bercita-cita tinggi LG. Kerana pada masa itu tidak ada telefon bimbit lain, paling tidak banyak dijual, dengan ciri-ciri tersebut.


G5 mempunyai beberapa pilihan modul untuk dipasang di bahagian bawah telefon. Pilihannya adalah modul HiFi Plus DAC yang dirancang dengan Bang & Olufsen. Kemudian ada Cam Plus, yang merupakan pegangan dengan butang rana untuk menembak dan bateri 4000 mAh tambahan.


Hanya saja, walaupun selangkah lagi, teknologi modular ini terlalu menyusahkan. Kerana untuk menggantinya, telefon bimbit mesti dimatikan terlebih dahulu.


Bukan hanya itu, LG juga merupakan pengeluar telefon bimbit yang secara konsisten menggunakan kamera tambahan dengan lensa ultrawide di bahagian belakang telefon bimbit. Yaitu, sejak mereka mengeluarkan G5 pada April 2016 dan V20 pada bulan September 2016. Setelah itu mereka secara konsisten menghadirkan kamera ultrawide pada telefon bimbit mereka.

Pengilang lain hanya meletakkan kamera ultrawide pada telefon mereka beberapa tahun kemudian. Contohnya, Samsung Galaxy S10, yang dilancarkan pada tahun 2019. Apple hanya menggunakan kamera ultrawide pada iPhone sejak iPhone 11, yang dilancarkan pada tahun 2019.


LG juga secara konsisten menggunakan cip DAC / AMP khas di telefon utamanya. Yaitu dalam siri G dan V, tepat bermula dengan output V10 pada bulan Oktober 2015, kemudian meneruskan pada V20, G6 dan seterusnya. Khusus untuk G5, cip DAC boleh didapati secara modular.


Diakui, kualiti suara yang dihasilkan dari telefon ini ketika menggunakan fon telinga atau fon kepala jauh lebih tinggi daripada telefon bimbit lain. Sebenarnya, sehingga kini hanya ada segelintir pengeluar telefon bimbit yang pernah memasukkan cip audio khas ke dalam telefon bimbit mereka.


Namun, di sebalik sebilangan teknologi dan ciri inovatif ini, LG juga mempunyai beberapa 'dosa' di telefon bimbitnya. Seperti isu bootloop yang melanda beberapa siri telefon bimbit, atau pemilihan komponen yang cukup kontroversi pada zamannya.


Seperti LG G6, yang menggunakan Snapdragon 821, relatif ketinggalan ponsel pada zamannya yang menggunakan Snapdragon 835. Kemudian LG tidak melepaskan G5  dan memilih G5 SE, yang memiliki spesifikasi yang lebih rendah.


Sayangnya, pelbagai ciri dan teknologi inovatif dari LG tidak sebanding dengan penjualan telefon bimbit mereka yang pesat. Kali terakhir telefon bimbit LG menjual jumlah yang cukup besar dan memasuki barisan telefon bimbit terlaris adalah pada tahun 2014 dengan LG G3 yang menjual 10 juta unit, dan pada tahun 2013 ketika LG G2 menjual 3 juta unit.


Sejak 2015, perniagaan telefon bimbit LG terus mengalami kerugian, hingga kini ditutup secara rasmi. Selamat tinggal, telefon bimbit LG.

Nasib malang telefon bimbit LG, inovatif dan mewah tetapi ... Nasib malang telefon bimbit LG, inovatif dan mewah tetapi ... Reviewed by thecekodok on 6:48:00 PM Rating: 5
Powered by Blogger.