Nostalgia LG Prada, telefon bimbit skrin sentuh pertama yang mengalahkan iPhone


 Kehilangan perniagaan telefon bimbit LG telah mengingatkan banyak produk inovatifnya. Salah satunya ialah LG KE850 Prada, telefon skrin sentuh pertama yang mengalahkan iPhone.

LG Prada pertama kali diumumkan pada 15 Disember 2006 dan pertama kali dijual pada bulan Mei 2007. Sementara itu, Apple mengumumkan iPhone asli pada acara Macworld Expo pada 9 Januari 2007 sebelum mula dijual pada bulan Jun 2007.


Sebelum kedua-dua telefon ini diperkenalkan, telefon layar sentuh sudah ada selama beberapa tahun. Tetapi LG Prada menggunakan teknologi layar sentuh kapasitif yang dapat dikendalikan dengan sentuhan jari tanpa memerlukan stylus.LG bekerjasama dengan Prada fashion house untuk merancang reka bentuk telefon fesyen ini. Telefon ini bahkan dijual dengan sarung kulit, yang lebih menekankan statusnya sebagai item fesyen.


Tarikh pelancaran yang hampir pasti dan reka bentuk yang hampir serupa pastinya tidak disedari. Ketua Pusat R&D Handset LG Mobile, Woo-Young Kwak malah menuduh Apple meniru reka bentuk LG Prada.


"Kami menganggap bahawa Apple menyalin telefon bimbit Prada setelah desainnya dipamerkan ketika dipersembahkan di iF Design Award dan memenangkan penghargaan pada bulan September 2006," kata Kwak, seperti dikutip oleh GSM Arena, Selasa (6/4/2021)


LG Prada mempunyai layar 3 inci dengan resolusi 320 x 480 piksel. Telefon ini mempunyai tiga butang fizikal di bahagian depan untuk menerima dan menamatkan panggilan serta butang belakang.


Telefon ini boleh dikendalikan dengan sentuhan jari, bukan stylus seperti kebanyakan PocketPC yang menggunakan skrin sentuh resistif. Walaupun bukan telefon pintar, LG Prada dapat membuka aplikasi Opera Mini dan membuka dokumen dan PDF Office.


Spesifikasi lain cukup rendah untuk telefon bimbit premium pada masa itu. Memori dalaman hanya 8MB, tetapi dapat diperluas menggunakan microSD hingga 2GB.


LG Prada dilengkapi dengan kamera belakang dan lampu kilat LED. Kamera belakang ini dapat merakam video 400 x 240 piksel yang tidak terdengar mengagumkan tetapi dapat mengungguli iPhone asli yang tidak mempunyai fitur rakaman video.


LG berjaya menjual satu juta unit LG Prada dalam 18 bulan. Jika dibandingkan dengan iPhone, LG Prada pastinya mengalami kerugian besar dari segi penjualan dan warisannya dalam dunia telefon bimbit.

Nostalgia LG Prada, telefon bimbit skrin sentuh pertama yang mengalahkan iPhone Nostalgia LG Prada, telefon bimbit skrin sentuh pertama yang mengalahkan iPhone Reviewed by thecekodok on 4:29:00 AM Rating: 5
Powered by Blogger.